La sfârșitul săptămânii trecute, polițiștii arădeni au depistat în trafic, mai mulți bărbați care au săvâr­șit infracțiuni la regimul circulației rutiere. Astfel, în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu pe linie rutieră, polițiștii au depistat: pe raza municipiului, pe strada Felix, un bărbat de 51 de ani, în timp ce conducea un moped având o alcoolemie de 0,41 mg/l alcool pur în aerul expirat, pe strada Pășunii, un bărbat de 28 de ani în timp ce conducea un autoturism având o alcoolemie de 0,41 mg/l alcool pur în aerul expirat iar pe Bulevardul Revoluției, un alt bărbat care conducea o autoutilitară având o alcoolemie de 0,73 mg/l alcool pur în aerul expirat. A mai fost depistat în trafic de polițiștii Secției nr.3 rurale Chișineu-Criș un bărbat de 33 de ani, în timp ce conducea fără a deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule, un moped neînmatriculat și având o alcoolemie de 1,01 mg/l alcool pur în aerul expirat. În toate cazurile s-a dispus recoltarea de probe biologice în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei. Pe numele celor depistati conducând sub influența alcoolului au fost întocmite dosare de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influ­ența alcoolului. Pentru cele comi­- se-n trafic, cel din urmă bărbat depistat sub influența alcoolului este cercetat pentru săvârșirea a trei infracțiuni: conducere fără permis, conducere pe drumurile pu­blice a unui vehicul neînmatriculat și sub influența alcoolului.
16 șoferi au rămas fără permis în doar 24 de ore
În doar 24 de ore de misiuni, poliţiştii rutieri au reținut nu mai puțin de 16 permise de conducere. Oamenii legii au efectuat, atât în municipiu cât şi pe raza judeţului, mai multe acţiuni, având ca scop prevenirea şi combaterea accidentelor rutiere. Pentru neregulile con­s­tatate, poliţiştii au aplicat 182 sancţiuni contravenţionale, în valoa­re totală de aproximativ 86.000 de lei. Dintre acestea, 54 au fost aplicate pentru depăşirea vitezei legale de deplasare, 128 pentru nefolosirea centurii de siguranţă, neacordare de prioritate, efectua­rea de depăşiri neregulamentare şi alte abateri de la normele privind reglementarea circulaţiei pe drumurile publice. De asemenea, și șapte certificate de înmatriculare.
Recomandări pentru evitarea accidentelor
Pentru prevenirea unor evenimente rutiere, Inspectoratul de Poliție Județean Arad vă aduce la cunoștință faptul că alcoolul şi vo­lanul sunt incompatibile. Efec­tele consumului de alcool sunt diminu­area capacităţii de conducere, a vitezei de reacţie, a preciziei mişcă­- rilor și scăderea acuităţii vizuale şi auditive. Legea penală pedepseşte conducerea pe drumurile publice a unui vehicul de către o persoană aflată sub influența alcoolului sau a altor substanțe. În acest sens, art. 336, alin 1, din C.P. specifică concret limitele de pedeapsă prevăzute pentru săvârșirea unei astfel de fapte: „Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul pre­levării mostrelor biologice, are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge, se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani sau cu amendă”.
(C.G.)

Recomandările redacției