Bolile psihice sunt parte din viețile noastre, fie că le vedem și nu vrem să le recunoaștem, fie că le cunoaștem pe propria piele. 

Trăim într-un secol, în care, bolile psihice au crescut semnificativ, la nivel global. Și totuși, ne ascundem, pentru că mentalitatea cu care am fost crescuți ne zice că e o rușine mare să ai depresie sau anxietate. 

Din păcate, gradul de conștientizare a populație noastre este scăzut. Cei care afirmă cu strictețe că nu există boli psihice sunt dezinformați și trăiesc într-o bulă a propriei realități. 

La nivelul județului Arad, în 2019, s-au înregistrat 1.353 de persoane care suferă de anxietate, iar 736 de persoane care suferă de depresie, dintre care 526 – femei. De menționat este faptul că, dintre cele 1.353 de persoane cu anxietate – 857 sunt femei. 

În 2020, înregistrate cu anxietate sunt 1.404 de persoane, dintre care 901 femei, iar cu depresie – 642 de persoane, dintre care 412 femei, conform unor date furnizate de DSP Arad, pentru ziarul nostru. 

Îngrijorător este faptul că, există cu mult mai multe cazuri de acest gen care nu sunt înregistrate, pentru că ne este frică de ceva care ar trebui normalizat. 

Depresia este o problemă de sănătate mintală frecventă și serioasă. Aproximativ 20%, deci una din cinci persoane, au un episod depresiv pe parcursul vieții. Majoritatea persoanelor care au depresie ( 50-76%) suferă și de anxietate. 

Astfel, afecțiunea durează cel puțin două săptămâni, dar poate ajunge și la ani întregi, iar simptomele sunt prezente aproape în fiecare zi, manifestându-se diferit de la o persoană la alta. Depresia variază pe un continuum: de la stări de tristețe, iritabilitate, pierderea energiei și a poftei de mâncare sau probleme de somn, până la simptome severe precum dificultatea de concentrare, oboseală cronică, izolarea de ceilalți, sentimente de disperare și chiar gânduri de suicid. 

Depresia ne afectează cognitiv, comportamental, fiziologic și emoțional. Totuși, de reținut este că, în depresie apar modificări în funcționarea creierului. 

Anxietatea se manifestă prin stări persistente și incontrolabile de neliniște, senzații somatice neplăcute, îngrijorări frecvente, atenție excesivă îndreptată spre potențiale pericole, nevoie exagerată de asigurări, evitarea stimulilor sau a situațiilor care sunt interpretate eronat ca fiind periculoase. 

Tulburările anxioase pot aduce după sine, în timp, simptome de depresie. Atunci când avem o problemă de anxietate, tindem să evităm situațiile, oamenii, stimulii de care ne temem. Astfel, se instalează depresia asociată anxietății.  

Cei care suferă de depresie și anxietate, ajung să nu se mai considere îndeajuns de buni, consideră lumea un loc neprietenos și că viața nu este frumoasă. 

Deși, am mai scris în ziarul nostru despre numărul în creștere al pacienților care se adresează la psihoterapeuți, în Arad, mai ales după perioada pandemiei, cu diferite afecțiuni, vrem să tragem un semnal de alarmă pentru cei care nu știu sau nu își dau seama despre gravitatea acestor afecțiuni și despre faptul că ele au existat dintotdeauna. 

„Am trăit un stres enorm în copilărie. Toată viața am considerat această stare de îngrijorare și stres ca pe ceva normal, până când n-am mai putut să mă scol din pat. Atunci am mers la medicul specialist. Am un tratament combinat cu pastile și terapie, de aproape un an de zile. E greu, dar mai greu e să explici oamenilor ce simți și că ceea ce ai e real, mai real decât și-ar da seama vreodată…”, ne-a declarat o femeie din Arad, care suferă atât de anxietate, cât și de depresie. 

Un alt tânăr, ne-a povestit despre cel mai lung episod depresiv pe care l-a avut: „O lună de zile nu am ieșit decât la magazin după produse și înapoi în casă. Mă simțeam minuscul și foarte slab, atât fizic, cât și moral. Aveam energie doar de a exista pe lumea asta. În rest, eram complet lipsit de orice motivație sau de vreun scop de a face ceva.” 

Familia sau cei apropiați unei persoane care suferă de depresie, pot fi o parte a problemei sau o parte a soluției. Ce fac ei, are un impact semnificativ pentru agravarea sau ameliorare persoanei apropiate.  

Noi facem schimbarea, pentru că fiecare acțiune poate face diferența și putem salva o viață, cel puțin printr-un zâmbet cald și printr-un umăr oferit la nevoie.

Recomandările redacției