Deputatul rus Dmitri Palyuga și alți câțiva parlamentari din municipalitatea Smolninskoye din Sankt Petersburg au cerut pe 7 septembrie Dumei de Stat a Rusiei să îl destituie pe Vladimir Putin pentru ceea ce ei spun că sunt infracțiuni de trădare, scrie Kiev Independent, citat de observator.ro.

Palyuga și deputatul rus Nikita Iuferev au postat pe Twitter citații ale poliției pentru „discreditarea autorităților de la putere” și, potrivit lui Palyuga, deputații vor fi sancționați cu amenzi. Doi dintre cei patru deputați citați au fost eliberați pe 9 septembrie, a declarat Palyuga.

Acuzaţiile aduse de deputaţii ruşi care cer înlăturarea lui Putin

Conform CNN, Palyuga spune că Putin este responsabil pentru „(1) decimarea tinerilor ruși apți de muncă, care ar servi mai bine forța de muncă decât armata; (2) recesiunea economică a Rusiei și exodul creierelor; (3) extinderea NATO spre est, inclusiv adăugarea Finlandei și Suediei pentru a-și „dubla” granița cu Rusia; (4) efectul opus al „operațiunii militare speciale” din Ucraina”.

Kremlinul a încercat din răsputeri să înăbușe orice critică la adresa invaziei sale în Ucraina, relatează Mediafax. După ce a lansat o invazie la scară largă la sfârșitul lunii februarie, guvernul rus a acționat rapid pentru a închide rămășițele presei libere din Rusia și a introdus o nouă lege care impune sancțiuni penale severe pentru răspândirea de informații „false”.

Potrivit OVD-Info, un grup independent care urmărește detențiile din Rusia, 16.437 de persoane au fost arestate sau reținute pentru activism împotriva războiului în Rusia de la începutul invaziei.

sursa observator.ro

Recomandările redacției