Deputații Dorel Căprar și Flavius Măduța „le arată cătușele” membrilor Guvernului

0
353

caprar 1Un grup de 11 parlamentari PSD – Dumitru Chiriţă, Florin Tătaru, Fonta Nuţu, Simon Gheorghe, Dorel Caprar, Cătălin Croitoru, Adrian Mocanu, Mihai Weber, Iriza Scarlat, Matei Călin şi Fla­vius Măduţa – au propus o iniţiativă legislativă privind responsabilitatea ministerială. Aceasta spune ca membrii   Guvernului să fie pedepsiţi cu închisoarea de la şase luni la trei ani, dacă refuză nejustificat să prezinte în faţa Parlamentului documentele cerute în activitatea de informare şi refuză să răspundă în 20 de zile la întrebările şi interpelările parlamentarilor, precizează Mediafax.
Aceeaşi pedeapsă este propusă şi pentru emiterea de către membrii Guvernului de ordine normative sau instrucţiuni cu caracter discriminatoriu pe temei de rasă, naţionalitate, etnie, limbă, religie, categorie socială, convingeri, vârstă, sex sau orientare sexuală, apartenenţă politică, avere sau origine socială de natură să aducă atingere drepturilor omului, precum şi semnarea sau contrasemnarea de hotărâri, ordine sau decizii sau alte acte care încalcă dispoziile legale în vigoare.
Deputaţii PSD mai propun să constituie infracţiuni şi să fie pedepsite cu închisoarea de la doi la 12 ani dacă membrii Guvernului împiedică exercitarea cu bună credinţă a drepturilor şi libertăţilor vreunui cetăţean prin ameninţare, violenţă, folosirea de mijloace frauduloase ori prin neîndeplinirea obligaţiilor constituţionale şi legale, precum şi semnarea şi contrasemnarea de ordonanţe de urgenţă care încalcă drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor prevăzute în Constituţie şi prezentarea cu rea credinţă de date inexacte Parlamentului sau preşedintelui României cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister cu scopul de a ascunde săvârşirea unor fapte penale sau de natură să aducă atingere intereselor statului. Pe lângă pedeapsa principală se va aplica şi pedeapsa complementară a interzicerii dreptului de a mai ocupa o funcţie de demnitate publică sau funcţie de conducere publică pe o perioadă de la trei ani la zece ani, mai stabileşte proiectul. Iniţiativa legislativă mai prevede că orice cetăţean care are cunoştinţă despre săvârşirea unei fapte penale de către membrii Guvernului, în exerciţiul funcţiunii lor, se va putea adresa procurorului ge­neral al Parchetului de pe lângă ICCJ sau procurorului şef al DNA pentru ca aceştia să solicite Preşedintelui, Camerei Deputaţilor sau Senatului aprobarea cererii de urmărire penală a membrii Guvernului. „Dorim prin acest proiect, creşterea responsabilităţii membrilor Guvernului faţă de procesul legislativ pentru a garanta respectarea libertăţilor şi drepturilor cetăţeneşti. Proiectul a fost trimis  luna trecută la Guvern şi la Consiliul Legislativ pentru un punct de vedere. Sper ca în pro­xima sesiune parlamentară proiectul să intre în dezbatere”, a precizat deputatul Dorel Căprar, unul dintre semnatarii inițiativei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.