Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism au descins, azi-dimineaţă, la locuinţa a două campioane naţionale de arte marţiale din Arad, suspectate de trafic de migranţi şi heroină.

Pe lângă aceste descinderi, ţinând cont că vorbim de o întreagă reţea de crimă organizată, mascaţii au mai luat în vizor şi locuinţele altor 12 persoane, membre ale grupării, din Bucureşti, Bacău, Vâlcea şi Ialomiţa.

Conform Realitatea.TV, modul de operare al celor două campioane, care, se pare, sunt şi printre capii grupări, părea unul destul de simplu.

Fetele deţineau o fundaţie care se ocupa cu protejarea şi susţinerea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi. Numai că, în spatele acestei îndeletniciri cât se poate de respectate se ascundea o întreagă afacere oneroasă. „Cele două campioane deţineau un microbuz modificat pentru transportul persoanelor cu handicap. Cu acest microbuz, ajutate de mai mulţi cetăţeni de origine turcă, membri ai grupării, transportau persoane din Iran, Irak sau Siria şi le treceau în Europa, via România. Pentru acest transport ilegal, fiecare migrant oferea membrilor grupării 7000 de euro”, preciza siteul RealitateaTV.

Contactată telefonic, Violeta Fotache, specialist în cadrul Biroului de informare şi relaţii publice din cadrul DIICOT nua confirmat, dar nici nu a infirmat ştirea, urmând ca, pe parcursul zilei, să obţinem un punct oficial din partea instituţiei.

UPDATE:

DIICOT a remis un comunicat official în cazul reţelei de migranţi în care au fost implicate două sportive din Arad

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (D.I.I.C.O.T.) – Structura Centrală, împreună cu polițiști din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate – IGPR, având suportul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii şi al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul I.G.P.R, au destructurat un grup infracțional organizat specializat în trafic de migranți.

Sub coordonarea procurorilor DIICOT, polițiștii DCCO, cu sprijinul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei Române, au efectuat 10 percheziții în București și în șase județe – Arad, Braşov, Dolj, Ialomiţa, Galaţi, Vâlcea, la domiciliile membrilor unei grupări infracţionale specializată în trafic de migranţi pe ruta Orientul Mijlociu – Uniunea Europeană.

În urma perchezițiilor au fost ridicate 80 de grame de canabis, aparate de cântărire şi materiale pentru ambalare, precum şi peste 17.000 de euro, susceptibili a proveni din activitatea infracţională. Totodată, 13 membri ai grupării au fost conduși la sediul Structurii Centrale a D.I.I.C.O.T., pentru audieri. Aceştia sunt cercetaţi sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat și trafic de migranţi.

Din probele administrate în cauză, rezultă suspiciunea rezonabilă că, în perioada 2013-2014, membrii grupării ar fi organizat tranzitul ilegal prin România al mai multor migranţi care veneau din state localizate în zone de conflict şi post-conflict.

Migranţii, cu precădere sirieni, iranieni sau etnici kurzi, erau fie introduşi ilegal în România, fie veniți cu vize turistice, după care membrii grupării le organizau deplasarea cladestină în Occident, principalele state de destinaţie fiind Germania, Italia sau Austria.

Conform probatoriului, pentru a trece frontiera în mod fraudulos, migranţii erau ascunşi în compartimentele de marfã sau în locaşuri special amenajate ale unor autocare, autocamione sau limuzine.

Ruta de traficare a imigranţilor ar fi avut ca punct comun de plecare Turcia, pentru majoritatea transporturilor clandestine, traversând ulterior Bulgaria, România, Ungaria, Austria, Germania/Italia.

Cei în cauză sunt bănuiţi că ar fi obţinut de la fiecare migrant între 2.500 şi 3.000 de euro, în funcţie de numărul punctelor de frontieră traversate ilegal şi de riscul asumat.

Reţeaua era formată din 17 persoane, atât cetăţeni români, cât şi străini (turci) existând suspiciunea rezonabilă că beneficia de susținere financiară din partea exponenţilor unor grupări infracţionale din Turcia.

Pentru a îngreuna monitorizarea activităţii infracţionale, liderii reţelei au cooptat în permanenţã noi transportatori, gazde şi complici, folosind alternativ mai multe rute de traficare şi o gamã extrem de variată de mijloace de transport.

Începând cu luna ianuarie a acestui an, au fost monitorizate peste șapte transporturi clandestine de migranţi ilegali, în total 50 de persoane, care au trecut frontiera de vest a României. Cinci dintre cazuri au fost depistate de către Poliția de Frontieră (Nădlac/Turnu), ca urmare a informațiilor furnizate de DIICOT.

http://www.diicot.ro/index.php/arhiva/1201-comunicat-de-presa2-06-08-2014

Recomandările redacției