divortVrei să pui capăt mariajului şi intenţionezi să înaintezi cererea de divorţ la primărie? Trebuie să ştii că vei fi nevoit să scoţi din buzunar 500 de lei taxă specială pentru desfacerea căsătoriei.

Divorţul administrativ nu mai este gratuit. Prin Legea nr. 127/2013 s-a stabilit instituirea unei taxe de 500 de lei pentru cuplurile care decid să divorţeze pe cale amiabilă prin intermediul ofiţerului stării civile. Taxa se achită la casieriile Direcţiei Generale de Impozite şi Taxe Locale.

Condiţiile pentru admiterea acestui tip de divorţ sunt ca ambii soţi să fie de acord cu desfacerea căsătoriei, să se înţeleagă asupra numelui pe care îl vor purta ulterior, să nu aibă copii minori, rezultaţi din căsătorie sau adoptaţi şi nici unul dintre ei să nu fie pus sub interdicţie.

Documente necesare

– Certificatele de naştere în original şi fotocopie;

– Certificatul de căsătorie în original şi fotocopie;

– Actele de identitate în original şi fotocopie;

– Dovada achitării taxei de 500 de lei. Ofiţerul de stare civilă care înregistrează cererea soţilor le va acorda acestora un termen de 30 de zile pentru împăcare. La expirarea acestei perioade, dacă decizia soţilor rămâne neschimbată, ofiţerul de stare civilă constată desfacerea căsătoriei şi eliberează fiecăruia dintre foştii soţi, în termen de 15 zile, câte un exemplar original al certificatului de divorţ, fără a se face vreo menţiune despre culpa celor doi.

Alte soluţii

O căsătorie mai poate fi desfăcută simplu şi la notar, contra sumei de 500-600 de lei. Dacă însă aveţi de luat decizii privind întreţinerea şi educarea copiilor sau de împărţit bunuri comune, lucrurile se complică, varianta fiind instanţa.

Sunt şi situaţii în care soţii apelează întâi la mediator (www.mediator-divort.ro, www.medieredivort.ro), urmând ca ulterior să apeleze la judecător. Rolul mediatorului este de a-i ajuta pe cei implicaţi în proces să ajungă la un acord, într-un cadru privat, într-un timp cât mai scurt şi cu costuri reduse.

Sursa: Libertatea.ro

Recomandările redacției