asigurariLegea care îi obligă pe toţi proprietarii de locuinţe să se asigure împotriva dezastrelor este foarte dezavantajoasă pentru locuitorii judeţului Arad. Acest lucru reiese dacă arunci o privire pe pe site-ul PAID (Poo-lul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale). Conform datelor prezentate pe site-ul cu pricina, anul acesta, până în luna august, au fost vândute în judeţul Arad 35.197 poliţe de asigurare de zece şi 20 de euro, dintre care 9.741 în mediul rural, gradul de acoperire al locuinţelor fiind de 18,32%, foarte aproape de media naţională, care este de 18,45%. Cu toate că firmele de asigurări au încasat din buzunarele arădenilor sute de mii de euro, nivelul despăgubirilor plătite anul acesta este de… 0 lei. De altfel, o situaţie similară este întâlnită în toate judeţele din zonă. De menţionat că în cazul judeţului Caraş-Severin, care face parte, ca şi Aradul, din Regiunea V Vest, unde există 21.175 poliţe în vigoare, cu o rată de acoperire de 15,96%, mai mică decât cea a Aradului, unde s-a plătit cu titlul de despăgubiri fantastica sumă de 661 lei. În ceea ce priveşte situaţia la nivel naţional, până la sfârşitul lunii august erau în vigoare 1.569.541 poliţe, nivelul despăgubirilor fiind de 757.825,96 lei. Potri­vit datelor furnizate de PAID, cele mai mari despăgubiri au fost plătite, în prima parte a anului, în Prahova şi Galaţi. „Cele mai mari despăgubiri acordate în acest an asiguraţilor PAID au fost de 27.334 lei, 20.453 lei, respectiv 18.000 lei, plătite in judeţele Prahova şi Galati. Valoarea dau­nelor achitate de PAID în anul 2013 s-a ridicat la peste 473.400 lei (peste 105.200 euro), cea mai mare daună achitata fiind de peste 60.000 de lei (circa 14.000 euro), pentru o locuinţă avariata din judeţul Prahova, ca urmare a alunecarilor de teren”, se arată pe site-ul PAID, care preia un articol apărut în Capital.
Încă de la intrarea în vigoare a legii cu privire al asigurarea obligatorie a locuinţelor, arădenii nu au văzut cu ochi buni această măsură, considerând-o a fi mai mult o taxă de solidaritate cu locuitorii acelor zone din ţară în care se petrec frecvent dezastre naturale. Deşi legea permite autorităţilor locale să-i amendeze pe cei care nu încheie o poliţă de asigurare, nu foarte mulţi locuitori ai judeţului şi-au asigurat casele şi apartamentele. În urmă cu câţiva ani, reprezentanţii asociaţiilor de proprietari  începeau să avertizeze că legea nu acoperă even­tualele daune care s-ar putea produce în judeţ, propunând să se identifice riscurile specifice fiecărei zone, pentru că alunecările de te­ren, inundaţiile şi cutremurele sunt mai rar întâlnite aici. De exemplu reprezentanţii Uniunii Locale a Asociaţiilor Locative cereau ca şi incendii­le şi exploziile să fie intro­duse în categoria riscurilor asi­gu­rate. Solicitările au fost făcute însă în zadar.
Despăgubiri de maxim 20.000 de euro
În legea care stabileşte obligativitatea asigurării obligatorii a locuinţelor se vorbeşte despre imo­bile de tip A (construcţii cu structură de rezistenţă din beton armat sau metal şi cu pereţi exterior din cără­midă arsă, piatră, beton, cu sau fără cadre de beton armat, lemn şi alte materiale asemănătoare, rezultate în urma unui tratament chimic) şi de tip B (construcţii din cărămidă nearsă, vălătuci, chirpici, pământ bătut şi alte materiale asemănătoare, nesupuse unui tratament termic sau chimic, cu pereţi de orice fel, acoperite cu stuf, paie, trestie sau coceni). Primele de asigurare sunt de 20 de euro în cazul locuinţelor tip A, pentru o suma asigurată de 20.000 de euro, şi de zece euro în cazul locuinţelor tip B, pentru o sumă asigurată de 10.000 euro. Pool-ul s-a constituit ca societate de asigurare în luna noiembrie 2009, prin efortul comun a 12 societăţi de asigurare. PAID a început să funcţioneze efectiv în februarie 2010, iar prima zi de emitere a asigurărilor obligatorii pentru locuinţe a fost 15 iulie 2010.

Recomandările redacției