Ziarul nostru a tras nenumărate semnale de alarmă, de-a lungul anilor, cu privire la întreruperile de curent care provoacă pagube atât agenților economici, cât și consumatorilor casnici.
Problema a fost sesizată și de reprezentanții Filialei Arad a Confederației Patronatului Român.
La începutul anului 2012, după o ședință a Adunării Generale a Consiliului Director al Patronatului arădean, președintele Marin Crișan a ieșit în presă pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la pierderile agenților economici din zona Nădab, pricinuite de desele întreruperi de curent. „Confederaţia Patronatului Român reprezintă şi apără interesele membrilor săi în raport cu autorităţile publice centrale sau locale, cu sindicatele, are reprezentanţi în comisiile de dialog social constituite la nivelul ministerelor, consiliilor judeţene, prefecturilor şi participă la orice dezbatere publică a actelor normative de interes. La nivelul judeţului Arad există 13.400 de firme, dintre care 8.500 în municipiu. 376 de firme au mai mult de 21 de angajaţi, având dreptul să aibă sindicat, deci automat ar fi nevoie şi de o organizaţie patronală să le reprezinte interesele. La ora actuală, avem înscrise la noi în organizaţie 113 firme, cu 10.302 angajaţi. Cele şapte persoane care fac parte din Consiliul Director au avut ca sarcină să identifice greu­tăţile cu care se confruntă aceste firme. Astfel, am aflat că în zona Nădab, mai multe firme internaţionale nu-şi pot îndeplini obligaţiile contractuale din cauza deselor întreruperi de curent. Alte plân­- geri au venit din Zona Industrială de Nord-Vest, drept pentru care am cerut sprijinul Primăriei”, a declara atunci Crişan. Acesta povestea că o societate a avut pierderi de 20.000 de euro în decurs de doar 19 zile, drept pentru care reprezentanţii acesteia au ajuns în pragul disperării. Pe de altă parte, reprezentanţii Enel Distribuţie Banat dădeau vina pe clienți, vremea rea și… păsări.
Situația a revenit la normal, doar după scandalul făcut de Patronat.
De asemenea, după furtuna care a făcut prăpăd în județ, anul trecut, în septembrie, au existat gospodării care timp de o săptămână au stat fără energie electrică, lucru care a făcut ca reprezentanții furnizorului să fie trași de urechi de autoritățile locale. De menționat însă că în cadrul unei întâlniri care a avut loc la Prefectură, cei de la E-Distribuție încercau să se scuze dând vina pe lipsa de personal.
Linii învechite
Din fericire, avariile au fost remediate, iar întreruperile nu mai sunt atât, deocamdată, atât de dese încât să pună în pericol funcționarea unei fabrici, însă problemele pot apărea oricând, din cauza liniilor învechite, sus­ține Marin Crișan. „Când am participat la întâlnirea de la Prefectură, le-am cerut celor de la E-Distri­buție să comunice câți bani au investit în județul Arad pentru moderniza­- rea liniilor. Nu au putut să ne spună. Din partea lor participa la întâlnire un director italian și unul român. Spuneau însă că au fonduri foarte pu­ține, câteva milioane de euro pentru toată zona. Toate liniile sunt însă vechi, s-au uzat moral și trebuiau casate. Nu s-au casat, iar când apar avarii, sunt invocate ciorile care stau pe sârmă, dar sârm anu ar mai trebui să fie deasupra, ci sub pământ. Din câte am văzut, ei nu prea vor să modernizeze rețeaua. Ei vor doar să mulgă vaca, fără să-i dea de mâncare. Nu vor să-și ia niciun angajament. Anul trecut, au fost oameni care au rămas din cauza avariilor trei-patru zile fără căldură, fără apă caldă, fără frigidere, dar ei nu vor să inves­tească”, ne-a declarat Marin Crișan.
Aradul are 253 cuiburi noi de barză!
Cu toate acestea, cei de la E-Distribuție Banat, au avut anul trecut și au și acum, „probleme serioase” de rezolvat. Trebuie să… numere berzele. Astfel, am aflat, nu de ce se ia curentul când bate vântul ceva mai tare, ci o informație mult mai importantă, fără de care nu știu cum de am putut trăi până acum, și anume că județul Arad are 253 cuiburi noi de barză.
„Din 2010 şi până în prezent, companiile de distribuţie ale Enel în România au instalat pe stâlpii de electricitate aproa­pe 700 de suporturi pentru cui­burile de barză şi peste 4.000 de teci electroizolante pe liniile electrice pentru protejarea păsărilor. Anul trecut, companiile Enel din România, împreună cu Societatea Ornitologică Română (SOR) au lansat o aplicaţie unică în Europa – Uite Barza – cu ajutorul căreia s-a realizat recensământul berzelor albe din ţară, dar şi o evaluare a zonelor de reţea unde sunt necesare astfel de măsuri pentru evitarea incidentelor. În urma recensământului, au fost identificate peste 1.000 de cuiburi noi de barză, cele mai multe în zona Banat: 445 în judeţul Timiş şi 253 în judeţul Arad”, anunță cu surle și trâmbițe reprezentanții E-Distribuție.

Recomandările redacției