deszapezire

O ninsoare ar prinde autorităţile nepregătite

O primă ninsoare ar putea crea un adevărat haos pe drumurile judeţene. Autorităţile judeţene speră ca iarna să nu-şi intre încă în drepturi. Nu de alta dar nici acum judeţul nostru nu are contracte de deszpezire semnate. Mai precis, dacă ar ninge acum nu am avea drumari care să se ocupe de curăţarea drumurilor, aşa cum se face, prin licitaţie publică.

Ca nici într-un an, administraţia judeţeană nu a putut alege firmele care să se ocupe de drumurile judeţului pe timp de iarnă, nici până la această oră. Şi asta datorită Curţii de Conturi care a avut obiecţii la contractele multianuale de deszăpezire încheiate până acum, drept pentru care, licitaţiile au trebuit reorganizate.

Potrivit reprezentanţilor Consiliului Judeţean, Curtea de Conturi s-a legat de negocierile directe care se fac anual. Mai precis, auditori au nelămuriri în ceea ce priveşte preţurile, care sunt mai mari decât valoarea la care a fost încheiat contractul în umă cu trei ani. Reprezentanţii administraţiei spun însă că nu se iau în calcul creşteri de preţuri la combustibil, creşteri de salarizare, precum şi majorări la preţurile materialelor antiderapante. Ca atare, preţurile nu pot aceleaşi şi este normal să existe costuri suplimentare.

Curtea de Conturi a cerut administraţiei să reorganizeze licitaţii pentru deszăpezire la preţurile estimate pentru licitaţii de acum trei ani.

Pentru că raportat la situaţia de acum trei ani, banii pe care este dispusă administraţia să-i plătească sunt puţini, nicio firmă nu a dorit să preia lucrări. Reprezentanţii administraţiei spun că, în discuţiile purtate cu cei de la Curtea de Conturi au existat o serie de dezacorduri, întrucât aceştia nu înţeleg exact că utilajele de deszăpezire trebuie pregătite înainte să ningă. Seria argumente este mult mai lungă. Condiţiile puse de auditori au făcut ca niciun operator să nu vrea să se angajeze la deszpăpezire.  Autorităţile judeţene spun că, în condiţiile actuale, o ninsoare i-ar copleşi. Organizarea unei licitaţii de urgenţă, cu negocieri directe – spun reprezentanţii CJA – ar putea fi soluţia. Nu în ultimul rând, potrivit, după jumătaea acestei săptămâni vor anunţa dacă demersurile lor rezolvă situaţia.

Recomandările redacției