Aradul are de ani buni un club unde iubitorii sporturilor nautice pot face mișcare împreună sau se pot pregăti pentru diverse competiții. Este vorba despre Clubul West Sport Arad înființat și condus de Reinhardt West. Deși nu au fost sprijiniți de autoritățile locale, 20 de arădeni, sportivi amatori, dar mari iubitori de Caiac Dragon, au plecat la Szeged, pentru a participa la Campionatul European de Dragon Boat. De altfel, membrii clubului nu sunt la prima ispravă de acest fel, anii trecuți reușind să obțină și câteva medalii, care onorează atât Aradul, cât și România. „Clubul a fost înființat de mine în anul 2008. Am fost antrenor de caiac la Vo­ința Arad, în 1981 am plecat în Germania, unde pe lângă serviciu am lucrat aproximativ 20 de ani ca antrenor la un club. La un moment dat, am înființat o firmă, împreună cu un partener de afaceri, firmă care are ca obiect de activitate construcția de ambarcațiuni. Cu timpul, am preluat respectiva firmă și am dorit să mă implic și în sport. În urmă cu câțiva ani am început să fac demersuri pe la Primărie să mi se pună la dispoziție un teren pentru a face un club nautic. Demersurile au rămas fără ecou, astfel încât am cumpărat în cele din urmă un teren pe Malul Mureșului. Din păcate și după ce am cumpărat terenul, mi s-au pus tot felul de piedici. Toată lumea avea voie să construiască pe mal, numai eu nu. Am fost obligat astfel să fac clubul din containere de transport marfă. Procedând așa nu mai aveam nevoie de nicio autorizare”, ne povestește pe scurt Reihardt West, președintele Clubului West Sport Arad, care este de asemenea, atât cârmaciul echipei, cât și antrenorul ei.
„Primăria nu ne-a aprobat niciun proiect”
Cu toate piedicile care i s-au pus, în loc să fie ajutat, clubul are acum peste 40 de membri. Este vorba desprea oameni care au cariere în diverse domenii și vin la club doar pentru a face mișcare împreună cu prietenii. Sportivii se antrenează de trei ori pe săptămână, marți, joi și sâmbătă. „Avem doi polițiști, doi pompieri, un stomatolog, o juristă, o avocată, un cameraman, un fost jurnalist, foarte mulți IT-iști, comercianți. Avem câteva persoane care participă la concursurile de seniori, dar cei mai mulți participă la categoria master 40+.  Cei care nu se înscriu în nici o competiție, vin la noi să facă sport din plăcere. Acum plecăm la Szeged, la Campionatul European de Dragon Boat, concurs care se ține pe națiuni și pe cluburi, cu o echipă de 20 de persoane, toată echipa României fiind compusă din 60 de persoane. Nu putem să participăm la competiția pe cluburi pentru că ar fi fost foarte scump, iar Primăria nu ne-a aprobat niciun proiect. În aceste condiții participăm la competiția pe națiuni, la 26 de curse, joi, vineri, sâmbătă și duminică, timp de patru zile. Trebuie să știți că în 2013 am luat prima medalie de bronz la campionatul Mondial de Dragon Boat,  care s-a desfășurat tot la Szeged. Sper să fie cu noroc. În 2015, în Italia am luat un loc trei și două locuri doi împreună cu o echipă din Timișoara la barca de 20, la Campionatul European de Dragon Boat”, a spus Reinhardt West cu câteva zile înainte de a pleca spre Szeged.
Își plătesc singuri deplasările

Președintele West Sport Arad a ținut să menționeze că sportivii și conducerea clubului își fixează an de an câte un obiectiv, ținând însă cont de costurile de participare la diverse evenimente, pentru că acestea sunt suportate de fiecare în parte.
„Oamenii vin la noi din dragoste față de mișcare și mai ales de mișcare în echipă, pentru că le place că trebuie să-și coordoneze mișcările, să tragă zece inși ca unul singur. Dacă tot facem acest lucru, atunci ne fixăm în fiecare an câte un obiectiv principal.
Dacă concursurile sunt prea departe, nu ne permitem să mergem, cum ar fi la Moscova, unde a avut loc, anul trecut, Campionatul Mondial. Dacă am fi mers, ar fi însemnat că fiecare participant ar fi trebuit să plătească câte o mie de euro, pentru că se putea merge doar cu avionul. Pentru deplasarea de la Szeged, fiecare plătește cam 300 de euro. Deci este mult mai ieftin. E un lucru fantastic când pui zece oameni în barcă și îi faci să tragă fiecare împreună, să scoată un rezultat bun și să ne simțim toți bine. În august vom face un tur al Deltei cu caiacele. Suntem destul de activi, de altfel. În toamnă vom organiza la Arad un concurs pentru toată lumea. Va fi cea de a V-a ediție. Pot să vină fără niciun fel de probleme oameni care n-au niciun fel de legătură cu acest sport și să intre în concurs, doar cârmaciul trebuie să fie de-al nostru, să știe să conducă barca. Până acum, la concursurile anterioare, cel mai mult am avut 20 de echipaje care s-au înscris la start”, susține West.
Mai trebuie spus că Reinhardt West
s-a numărat printre cei care au făcut cunoscut Caiacul Dragon în România.
„Împreună cu Ladislau Goerbe, Gheorghe Muscă și Alexandru Stoian am introdus acest sport în România. Până să facem noi acea mișcare, era un sport necunoscut. Acum avem și campionat național organizat de Federația de Kaiac-Canoe”, a încheiat West.

 

Recomandările redacției