Preţurile de referinţă în Europa la gaze naturale au crescut joi cu 41%, după ce Rusia a atacat Ucraina, transmite agenția Bloomberg, știrea fiind preluată de economedia.ro.

Această evoluție vine după ce prețurile la gaze crescuseră deja marți cu 13%, urmare a faptului că preşedintele Vladimir Putin ordonase luni seara armatei ruse „să menţină pacea” în teritoriile separatiste pro-ruse din Ucraina cărora le-a recunoscut independenţa.

Trebuie notat că, în prezent, Europa este într-o poziţie mult mai bună pentru a face faţă unor eventuale perturbări în aprovizionarea cu gaze, comparativ cu situaţia de la finele anului trecut.

Condiţiile meteo favorabile şi livrările record de gaze naturale lichidate din SUA au încetinit scoaterea de gaze din depozite, astfel că până la finele acestei luni gradul de umplere a depozitelor europene ar trebui să revină la media multianuală pentru această perioadă, după ce anterior a scăzut la un nivel record, mai scrie economedia.

Totuși, alimentarea României cu gaze naturale din Rusia, care trec prin Ucraina, nu este afectată, pe moment, de criza militară. Dacă vor fi întreruperi de alimentare, fluxul de gaze poate fi redirecţionat prin alte puncte de intrare în ţară, a anunțat Transgaz, potrivit realitatea.net.

Reprezentanții companiei au declarat, pentru Agerpres, că nu sunt probleme cu importurile prin Ucraina, iar Transgaz a pregătit toate scenariile posibile, astfel încât alimentarea cu gaze a României să nu fie afectată.

România importă în prezent, din Rusia, via Ucraina, circa un sfert din consumul național zilnic de aproximativ 40 de milioane de metru cubi de gaze naturale.

În aceste condiții, chiar dacă livrările din Ucraina ar fi stopate, fluxurile de gaze pot fi redirecţionate rapid prin punctul de intrare de la Negru Vodă şi prin alte puncte.

Recomandările redacției