votare2Alegerile europarlamentare s-au încheiat. La Arad a câştigat alianţaPSD-UNPR-PC, obţinând un scor de 26, 83%, PDL -24, 74%, PNL -12, 37%, UDMR 7, 7%, Mircea Diaconu 5,65%, PMP-4,23%, PRM 2,1%. Prezenţa la vot a fost de 29,78%, faţă de media naţională de 32,16%. La nivel naţional alianţa PSD-UNPR-PC a obţinut 37,4%, PNL-14,86%, PDL -12,23%, Mircea Diaconu 6, 92%, UDMR 6,5%, PMP -6,21%. Acestea sunt cifrele, iar dincolo de ele vin comentariile din taberele implicate.

Slide 1„Rezultatul confirmă evoluţia pozitivă a PSD Arad”

Dorel Căprar, preşedintele PSD Arad, a comentat rezultatele alegerilor europarlamentare. Vreau să le mulţumesc tuturor celor care au fost duminică la vot şi tuturor celor care au muncit alături de noi într-o campanie electorală dificilă, în care toate partidele au fost împotriva noastră. Rezultatul alegerilor confirmă evoluţia pozitivă a PSD Arad. În ultimii ani, am evoluat continuu în planul organizării şi în planul imaginii publice. În 2011, când spuneam că vom câştiga alegerile în Arad, foarte mulţi zâmbeau. Iată că am ajuns acum la acest nivel şi ne propunem să fim din ce în ce mai performanţi. Este o victorie importantă, care face din PSD cel mai important partid politic la Arad. Cetăţenii au validat prin vot calitatea Guvernării Victor Ponta şi calitatea activităţii noastre în administraţia locală. Nu în ultimul rând, am demonstrat că noi suntem cei care continuăm USL, programul şi ideile acestei alianţe. Este un rezultat care ne obligă pe mai departe, în relaţia cu arădenii, a spus Dorel Căprar.

„Iustin Cionca, un câştig indiscutabil”

Gheorghe Falcă, preşedintele PDL Arad, a făcut o radiografie a alegerilor, pentru Parlamentul European, desfăşurată duminică, 25 mai 2014. „Ţin să mulţumesc în primul rând cetăţenilor, colegilor de partid, dar şi competitorilor pentru modul cum s-au desfăşurat aceste alegeri. A fost o campanie curată şi civilizată, aşa cum este normal să fie”, a declarat acesta. Liderul democrat-liberalilor arădeni a analizat rezultatul alegerilor pe toate cele trei paliere: cel european, cel naţional şi cel local, având câte o concluzie pentru fiecare dintre subiectele abordate.  Falcă a spus  despre Iustin Cionca, candidat la europarlamentare : „În urma acestor alegeri, Aradul a câştigat un lider judeţean. Iustin Cionca a dovedit că a devenit om politic cu veleităţi judeţene, a trecut de stadiul de primar de oraş sau deputat de colegiu. A crescut foarte mult şi, indiscutabil, este produsul cel mai bun al nostru, al arădenilor, în această competiţie pentru europarlamentare”. Trecând într-un alt registru, primarul regretă că Aradul nu a dat nici un europarlamentar şi a punctat : „Din cauza politicienilor arădeni, Aradul nu are un europarlamentar. Eu am mai spus-o şi o spun, dacă eşti om politic responsabil trebuie să te gândeşti în primul rând la arădeni, mai apoi la interesele de moment ale partidului şi la persoanele cărora le eşti dator cu voturi”.

 PDL salută decizia PNL de aderare la PPE

În ceea ce priveşte rezultatele din Europa, liderul democrat-liberal a spus: „Pot să vă spun că, în urma alegerilor din întreaga Uniune Europeană, preşedintele Comisiei Europene va fi Jean-Claude Juncker, un apropiat al României, reprezentant al Grupului Parlamentar al Popularilor Europeni, care a deţinut de mai multe ori funcţia de premier al Luxemburgului. Este un rezultat important pentru România prezenţa unui om de dreapta la conducerea Comisiei Europene”. Tot în acest context,

Decizia PNL de a adera la PPE: „Felicit decizia liberalilor de a intra în Partidul Popular European, adică în dreapta politicii europene. S-a reparat greşeala din 2000, când PNL a aderat la ALDE, adică la liberalii europeni, care cochetează acum cu stânga. Prin decizia de acum, delegaţia României în Parlamentul European se echilibrează doctrinar, cu un avantaj pentru dreapta. Vom putea, astfel, să propunem numele viitorului comisar european român, care pentru binele României trebuie să fie de dreapta”.

Aradul rămâne de dreapta

 În privinţa rezultatelor de la Arad, democrat-liberalul Falcă a punctat:  „Pot să spun că la Arad parteneriatul de dreapta a avut câştig de cauză în faţa stângii. PDL şi PMP au, împreună, peste 29%, în timp ce PSD cu PC şi cu UNPR au întrunit doar 27%. Dacă la aceste calcule adăugăm aportul în procente al PNL şi chiar al Forţei Civice, observăm că Aradul a rămas consecvent, adică de dreapta. În plus, în cadrul PDL, suntem printre primele filiale din ţară, împreună cu organizaţia judeţeană Alba, în timp ce, la Arad, Alianţa PSD-PC-UNPR, este din nou ultima, între filialele lor.” Tot în acest context în vederea alegerilor prezidenţiale de la toamnă Gheorghe Falcă  este de părere că soluţia câştigătoare este unificarea dreptei. „Unificată, dreapta câştigă alegerile, dezbinată, lasă cale liberă stângii, care va câştiga în mod natural alegerile pentru Preşedinţie. De aceea este importantă unificarea dreptei”. Dar, până la toamnă multe calcule şi jocuri se pot face. Până atunci însă rămân rezultatele de la europarlamentare.  Alianţa din jurul PSD a câştigat, dar dreapta , chiar dacă risipită, rămâne prima opţiune în Arad.

Recomandările redacției