purcaruAcum că am intrat în anul alegerilor, spiritele par a se încinge la nivelul coa­liției de guvernare. Se rupe, nu se rupe aceasta este întrebarea cea mai au­zită în ultimul timp.  Lucrurile păreau a se fi așezat într-o linie  tolerabilă înainte de încheierea anului. Însă nu a trecut decât o săptămână și „tempe­ratura“  alianței a crescut din nou.  O parte dintre liberali, dar și o alta de la social-democrați au idei centrifuge. Pe  principiul că este mai ușor să împarți tortul la unu, decât la doi. Fapt cert este că nu iese fum fără foc.  Un prim semn l-a dat chiar preşedintele PNL, Crin Antonescu. Acesta  a anunţat la finele săptămânii trecute  că a fost mandatat, alături de alţi colegi, să discute cu partenerii din USL pe tema „mecanismelor şi procedurilor de funcţionare ale alianţei“, menţionând că nu este vorba de o renegociere, dar este posibilă completarea protocolului. „Biroul Politic m-a mandatat în calitate de preşe­dinte şi pe ceilalţi colegi ai mei, prim-vicepreşedinte, vicepremier, secre­tar general, liderii grupurilor parlamentare, depinde cum se for­mează echipa, să discutăm cu par­tenerii noştri la nivelul conducerii USL, acum, la început de an, cu cele mai bune gânduri şi cu cele mai serioase intenţii, ce trebuie să facem, ce trebuie să clarificăm, ce trebuie să reformulăm sau ce trebuie să adăugăm la documentele, la meca­nismele, la procedurile de funcţio­nare a acestei alianţe politice“, a declarat Antonescu. Liderul PNL a precizat că nimeni din PSD sau PNL nu a pus foarte concret problema modificării proctocolului USL, precizând că acest document ar fi suficient dacă este res­pectat. „Am pus noi această proble­mă în felul următor: discutăm cu partenerii noştri şi, dacă socotim că este nevoie, că ne ajută, că-i ajută pe toţi oamenii din teritoriu, că discutăm şi de chestiune la nivelul central şi de chestiuni la nivel local şi de chestiuni care privesc funcţio­narea Guvernului şi modul cum se iau decizii acolo, funcţionarea împreună a majorităţii parlamentare şi aceste lucruri se simte nevoia să fie stabilite în scris, evident atunci putem să construim nişte anexe la acest protocol, dacă este cazul“, a explicat Antonescu. El a ţinut să precizeze că nu ar fi vorba de „o renegociere“ a protocolului USL, deoarece nimic esenţial din document nu a fost pus în discuţie până în prezent, ci de o mai bună funcţionare a alianţei. Dar cum este perceput în teritoriu acest lucru?
„La nivel de Arad, ca oriunde în țară cred au mai fost disensiuni între noi,  ca în orice mariaj, însă pot spune clar că nu au fost divergențe majore. Pe de altă parte, trebuie să amintim că avem un protocol care s-a semnat la constituirea USL și care este asemenea unui contract: dai dovadă de infantilism dacă nu-l respecți. Deci, după mine dacă s-ar respecta sută la sută acel protocol inițial nu am mai avea astăzi discuții de acest gen. În orice caz, orice decizie se va lua la nivel central, fie așa, fie în altă formulă noi o vom respecta“, a punctat Mircea Purcaru, președintele organizației județene a PC Arad.
De cealaltă parte a… alianței, adică a social-democraților, Dorel Căprar, pre­ședintele PSD Arad, a spus: „Nu cred că alianța noastră se va rupe. Din punctul meu de vedere și nu doar al meu, protocolul inițial nu a fost res­pectat 100%. De aceea o rediscu­tare a protocolului acum, așa cum au sugerat o parte dintre liberali mi se pare ino­portun. Și nu trebuie să uităm că oamenii ne-au votat în acest format, adică USL și nu altfel. În plus mai sunt încă destule obiective pe care le-am promis electoratului nostru și care trebuie duse la bun sfârșit“.
Așadar concluzia este, cel puțin la nivel local că alianța nu se va rupe. Cel puțin nu acum. Însă nimeni nu poate nega faptul că o anumită încordare există. Chiar dacă ea nu se vede, tensiunea mai ridică capacul și… o parte din conținut mai dă pe de lături. Fiecare vrea parcă să-și stabilească parcă cea mai bună traiectorie. În orice caz, un prim test al separației va fi cel de la europarlamentare. Când se va vedea, fără putință de tăgadă, dacă a opta pentru liste separate, este mai eficient sau nu decât actuala formulă.
Gabriel Constantinescu

Recomandările redacției