După mai bine de 15 ani în care s-a crezut că arborele, vechi de 400 de ani şi declarat monument istoric, s-ar fi uscat cu totul, o tânără tulpină, cu câteva frunzuliţe de stejar, a răsărit la rădăcina Gorunului lui Horea, din cimitirul de la Ţebea.

Gorunul lui Horea are o circumferinţă de aproape nouă metri, iar istoria locurilor a consemnat faptul că sub acest copac moţii au fost chemaţi la luptă de către Horea, unul dintre capii răscoalei de la 1784.

Gorunul a intrat în declin după mai bine de o sută de ani, în perioada 1891-1892, când la baza lui au fost depozitate cărămizile folosite la ridicarea bisericii din cimitir.

Pentru a fi protejat, în anul 1924 gorunul a fost legat cu cercuri de oţel şi cimentat pe interior, fiind retezat la o înălţime de nouă metri.

Trunchiul stejarului a fost îmbrăcat apoi în ciment în anul 1947, pe exterior fiind executat un model de scoarţă de copac.

Descoperirea vlăstarului de gorun a avut loc în urmă cu câteva zile, în timpul pregătirilor pentru Serbările Naţionale de la Ţebea.

Ultima creangă înfrunzită a Gorunului lui Horea s-a rupt în anul 2005, în urma unei furtuni puternice, iar de atunci s-a crezut că stejarul s-a uscat definitiv.

Putem vorbi chiar de o minune. Este un lucru fantastic că la rădăcina Gorunului lui Horea a apărut un vlăstar tânăr. Am fost surprinşi şi ne-am bucurat tare mult pentru că putem spune chiar că avem de-a face cu o rază de speranţă şi de continuitate a obiceiurilor, tradiţiilor şi respectului faţă de eroii neamului, în cimitirul de la Ţebea, unde este înmormântat Avram Iancu.

O să ne îngrijim să aibă condiţiile necesare pentru a se dezvolta în mod corect şi pentru a asigura continuitatea unui simbol al neamului românesc, în Panteonul de la Ţebea”, a declarat directorul general al Direcţiei Generale de Administrare Monumente şi Promovare Turistică (DGAMT) a judeţului Hunedoara, Radu Barb.

Glasul Aradului a fost reprezentat și anul acesta la Sărbătoarea de la Țebea, unde a participat Voicu Sida, directorul cotidianului. Din păcate, însă sărbătoarea a fost sărăcită de prezența publicului, poate cea mai scăzută din istorie, iar organizarea evenimentului a lăsat drastic de dorit.

 

Recomandările redacției