Saltul de la 4G la 5G nu va fi similar cu cele anterioare, spun specialiștii în IT. Noul standard de comunicații nu va fi folosit doar de telefonul mobil, ci și de alte gadget-uri inteligente pe care utilizatorii le au la dispoziție. Astfel, conform playtech.ro, mașinile autonome, realitatea virtuală, orașele inteligente și dispozitivele IoT vor beneficia masiv de apariția standardului 5G. Oamenii vor avea acces, în final, de proceduri chirurgicale mai simple, de mijloace de transport mai sigure și de comunicare instantă. Giganții în tehnologie par a înțelege că trebuie să renunțe la competiția fragmentată, pentru a crea rețele de dispozitive fără precedent.

Ce este 5G?

5G poate fi privit ca mai mult decât un nou standard de comunicații. Atunci când o persoană își cumpără un telefon compatibil și se va conecta la o astfel de rețea, aceasta se va putea bucura de viteze de 10 ori mai mari decât în prezent. Gadget-uri precum o boxă, un termostat sau un bec vor putea opera în aceeași rețea de mare capacitate, fără problemele pe care le pune 4G. Lag-ul din timpul comunicațiilor va dispărea, lucru îndeosebi de util pentru mașinile autonome, care au nevoie de un timp de răspuns cât mai mic în caz de pericol.

Noua tehnologie se va folosi de unde de înaltă frecvență, care oferă viteză și lățime de bandă mai mari, cu dezavantajul că astfel de unde sunt mult mai slabe când vine vorba de distanțe lungi sau de traversarea unor structuri solide. Din acest motiv, operatorii vor fi nevoiți să împânzească orașele cu mini-emițătoare, pentru o acoperire completă. Acest dezavantaj duce la concluzia că, cel puțin în primii ani, 5G va completă, și nu va înlocui complet, standardul 4G.

Aproape toți marii jucători de pe mapamond sunt interesați să dezvolte diverse elemente, pentru a asigura tehnologia viitorului. În SUA, operatorii telecom derulează teste pentru crearea unor astfel de rețele, iar Guvernul manifestă un interes sporit pentru a-și crea propria rețea de acest tip. Producătorii de cipuri sunt extrem de activi în dezvoltarea de soluții hardware, compatibile cu noul standard, relatează Playtech.

Lansarea 5G

Cele mai multe predicții spun că 5G se va lansa în 2020, însă unii operatori și dezvoltatori de hardware se așteaptă deja la rezultate în 2019. Cei de la 3GPP au aprobat standardele pentru noua generație, pe când Internațional Telecommunications Union, parte a ONU, ar trebui să treacă în revistă standardele propuse anul viitor. Companiile vor putea începe, mai apoi, producția și comercializarea de dispozitive compatibile cu noua rețea și unele cu altele.

Potrivit Mediafax, licitaţia pentru frecvenţele destinate tehnologiei 5G va fi organizată în 2019, în baza calendarului dezbătut de ANCOM împreună cu industria, în cadrul unei şedinţe a Consiliului Consultativ, licitaţia urmând să se încheie în decembrie 2019. „Odată cu consultarea pe tema benzii de 700 Mhz, am agreat practic calendarul punerii la dispoziţie a spectrului radio necesar implementării tehnologiei 5G în România. Vom finaliza toată documentaţia acestei licitaţii, care înseamnă inclusiv preţuri de pornire, până în luna iulie 2019 şi vom încheia licitaţia pentru spectru cel târziu în decembrie 2019”, a declarat Grindeanu.

Un prim pas este eliberarea, în timp util, a spectrului radio adecvat pentru dezvoltarea viitoare a sistemelor de comunicaţii mobile de bandă largă. Pentru ca banda de 700 Mhz să fie disponibilă, ANCOM va propune modificarea Tabelului naţional de atribuire a benzilor de frecvenţe radio (TNABF) şi atribuirea benzii de 790 Mhz serviciului mobil terestru, în acest moment, banda fiind atribuită serviciilor de televiziune digitală terestră. Până la sfârşitul acestui an, ANCOM va elabora şi va adopta poziţia naţională privind acordarea drepturilor de utilizare a spectrului radio disponibil în benzile de frecvenţe de 700 Mhz, 800 Mhz, 1500 Mhz, 2600 Mhz, 3400-3600 Mhz şi 26 GHz pentru sisteme de comunicaţii electronice pe suport radio de bandă largă, preciza Autoritatea în iulie.

Unii operatori privați au testat deja 5G, cu bune rezultate, însă se așteaptă la investiții serioase pentru ca 5G să ajungă la cât mai mulți oameni în viitor. 

Recomandările redacției