de Cristian Ţiţca

De câteva zile încoace, scandalul săptămânii este ţinut în braţe de Consiliul Judeţean. Iar Consiliul Judeţean, prin împuternicitul său pe planetă, Sergiu Bâlcea, face numai tâmpenii. Ba îl opreşte pe câte unul să intre la întruniri cu membri ai comisiei europene, ba se comportă arogant cu presa. Îţi vine să emigrezi atunci când vezi ce fel de oameni conduc acest minunat judeţ.
Pentru că, dragi cititori, la fel ca şi în presă, în politică valoarea unui partid nu este dată de numărul de calculatoare pe care le are în sediu, sau de numărul de maşini existente în parcul auto. Ci e dată de capitalul uman.
Ştiu ce greu e să găseşti şi mai apoi să formezi un ziarist. E nevoie de ani de zile. Iar în situaţia în care se află media şi la sumele aduse la graniţa derizoriului ce se învârt în presa locală în momentul de faţă, e aproape imposibil să formezi un ziarist nou, capabil şi echidistant. Nu ai cum.
Ei bine, cam aşa stau lucrurile şi în politică. Acolo unde, cum spuneam, capitalul uman contează. Un politician trebuie educat şi crescut. Nu îl iei de pe strada Meţianu şi îl pui în funcţie.
Aceasta fiind realitatea, stai şi te gândeşti ca prostul, de unde inventează ăştia oameni precum Bâlcea, care să ocupe funcţii publice. Un om care se declară atât de ocupat, încât îţi acordă doar 30 de secunde din viaţa lui mult prea plină de valoare.
Ideea e că au ajuns toţi cei care fac dedicaţii lăutarilor prin birturi de prestigiu să ne conducă. Nu mai avem o şcoală de cadre. Nu mai avem şcoală în general. O instituţie educaţională, ceva, care să ne formeze lideri. Şi te trezeşti condus de oameni care nu sunt în stare să citească un proiect de buget.
Avem acum în Arad o afacere în valoare de 30 de milioane de euro. Vorbim despre un proiect al ADI, finanţat din bani europeni, de selectare a gunoaielor. Nimeni nu pare interesat de modul în care sunt utilizaţi aceşti bani. Iar ideea de bază în toată această argumentaţie este că ne e teamă ca, fiind vorba de bani europeni la mijloc, să nu cumva să reuşim să ne facem de râs.
„Urmăreşte banii“ e o replică celebră dintr-un film care descrie afacerea Watergate. Poate că, înainte de a căuta interese politice în toată această brambureală legată de gunoaiele Aradului, ar fi bine să urmărim şi modul în care sunt folosiţi aceşti bani. Iar transparenţa în tot acest scandal aflat la început este aproape inexistentă. Ne bucurăm în schimb de faptul că Sergiu Bâlcea face pe masculul feroce şi îi acordă presei jumătate de minut din viaţa sa ocupată.
Nu spunem că în acest proiect valoros cineva şi-ar trage partea leului. Nu avem dovada, încă. Dar vă promitem că vă vom informa despre modul în care zecile de milioane de euro sunt folosiţi. Şi poate că în această cheie, cititorii noştri, care sunt mai inteligenţi decât ai lor, vor înţelege toată ţigănia legată de ADI.

Recomandările redacției