Vă reproduc o pildă foarte mişto despre arta de a trăi frumos.

Un profesor de filozofie  avea pe catedra din faţa sa mai multe obiecte.

A luat, fără să spună un cuvânt, un borcan mare şi gol, pe care l-a umplut cu pietre de dimensiuni mari. I-a întrebat pe studenţi dacă borcanul e plin. Studenţii au zis că da, e plin. Profesorul a luat atunci o cutie cu pietricele pe care le-a turnat în borcan, scuturându-l uşor. Pietricelele au umplut golurile dintre pietrele mari. Apoi a întrebat dacă borcanul e plin. Studenţii au fost de acord că borcanul e plin. Profesorul a luat după aceea o cutie cu nisip pe care l-a turnat în borcan. Firesc, nisipul a umplut de tot borcanul. I-a întrebat pe studenţi dacă borcanul e plin, iar studenţii au spus, din nou că da, borcanul e plin.

Profesorul a scos de sub catedră două ceşti cu cafea pe care le-a turnat în borcan, umplându-l de această dată definitiv. Studenţii au râs.

După ce hohotele s-au potolit profesorul a spus: Acum aş dori să înţelegeţi că acest borcan reprezintă viaţa voastră, reprezintă arta de a trăi. Pietrele mari reprezintă lucrurile importante din viaţă pentru voi: familia, copiii, sănătatea, prietenii şi pasiunile voastre. Dacă totul ar fi pierdut în afară de aceste lucruri, viaţa voastră tot ar fi plină.

Pietricelele sunt celelalte lucruri care contează: serviciul, casa, maşina, partea financiară, însă nu tot atât de importante ca cele dintâi. Iar nisipul e restul lucrurilor mărunte, agitaţia inutilă, stresul, modele. Dacă veţi începe viaţa cu nisipul, apoi cu pietricelele nu veţi mai avea unde să puneţi pietrele mari.

Dacă îţi iroseşti tot timpul şi energia cu lucrurile mici, nu vei avea niciodată timp pentru lucrurile importante pentru tine.

Unul din studenţi a întrebat: Dar cele două ceşti ce reprezintă? Profesorul a zâmbit: Mă bucur că întrebi asta, ele vor doar să arate că, oricât de plină ar părea viaţa ta, tot e loc întotdeauna pentru două ceşti de cafea, împreună cu un prieten…

Despre umplerea acestui timp alături de prieteni vreau să vorbesc şi eu în această AGORA.

La sfârşitul acestei săptămâni, vineri şi sâmbătă va avea loc în satul Bulci de pe Valea Mureşului (comuna Bata) un absolut superb festival de folk, care, iată, a ajuns la ediţia a VIII-a.

Organizat de Centrul Cultural Judeţean Arad – director Doru Sinaci, Consiliul Judeţean Arad – preşedinte Iustin Cionca şi Primăria Bata – primar Ion Micurescu, acest festival a reuşit să se facă cunoscut în întreaga ţară.

Muzica folk este acel gen de muzică iubit îndeobşte de oameni cu o anumită cultură, căci după cum se cunoaşte, cantautorii folk compun muzică numai pe versuri de calitate, de regulă luate din cărţi sau semnate de poeţi cunoscuţi.

La această ediţie participă solişti de marcă ai folkului românesc, cum ar fi Mircea Vintilă, Cristian Buică, Adrian Ivaniţchi, Marius Baţu, Mircea Bodolan şi alţii.

Aş vrea să menţionez că şi la această ediţie vor fi prezenţi cunoscuţii cantautori arădeni Daniel Julean şi Nelu Pitic împreună cu Trupa de Serviciu.

Despre această participare Ionel Costin, omul implicat nemijlocit în organizare a spus: „Artiştii Daniel Julean şi Nelu Pitic au fost prezenţi la toate manifestările din Arad organizate în ultimii ani. Niciodată n-au refuzat să cânte pentru arădenii pe care-i iubesc şi-i respectă. Daniel Julean chiar a compus un cântec dedicat Aradului, în care sunt evocate principalele repere ale oraşului de pe Mureş, un cântec de succes. Acestor solişti folk, Daniel Julean şi Nelu Pitic ar trebui să li se ofere din partea Primăriei Arad un  titlu de excelenţă sau alte medalii pentru cât au făcut ei pentru Arad. Bine că au primit medalii unii de care nu a auzit nimeni“.

Chiar aşa, domnule primar Gheorghe Falcă! Aţi oferit titluri şi medalii onorifice până şi unor tipi anonimi, care n-au făcut pentru Arad mai mult decât nişte cetăţeni obişnuiţi,  în timp ce (bunăoară) scriitori şi artişti arădeni care sunt cunoscuţi în ţară şi în afara ei sunt total ignoraţi. Şi doi dintre ei sunt cantautorii folk Daniel Julean şi Nelu Pitic care ar merita cu prisosinţă o recunoaştere a meritelor lor din partea Primăriei Arad. Dar mai sunt oameni valoroşi în lumea culturii… Nădăjduiesc să nu aveţi alergie la mireasma artei!

D-le Gheorghe Falcă, revenind la pilda de la început şi vorbind la modul simbolic, cred că d-voastră riscaţi să puneţi în acel borcan întâi nisipul, în timp ce pietricelele mai mari nu vor mai avea loc în borcan…

Recomandările redacției