A fost o săptămână specială pentru generațiile de aur ale judo-ului arădean, care s-au revăzut pe tatamiul plin de amintiri de la CSȘ Gloria. Printre băieții de aur ai lui Mihai Telechi s-a aflat și o floare rară. Chiar unică prin performanțele ei în două sporturi distincte.
La judo, arădeanca Diana Ciupe Pop a fost prima campioană națio­nală din România. „Aveam 14 ani și 48 de kilograme și am bătut o adversară mai în vârstă decât mine. Îmi aduc aminte și azi,
m-am bătut la Pitești, eram destul de mică, dar m-am concentrat și am reușit să iau aurul. Mi-am încheiat destul de repede cariera în judo cu patru medalii naționale, două în competițiile de senioare și două la junioare”, rememorează sportiva născută pe 9 februarie 1971.
Dintr-o dată, din luptătoare pe tatami, Ciupe s-a făcut luptătoare sub panou. A virat brusc spre baschet și a prins rapid lotul ICIM-ului în Divizia A. „Nu pot să spun că îmi pare rău că am lăsat judoul pentru baschet, căci am avut și aici satisfacții mari. Am ales un sport de echipă pentru că, în cazul în care prinzi o zi mai proastă, te mai salvează colegele. La judo, însă, fiind sport individual, compromiți totul. Oricum, judoul mi-a plăcut întotdeauna, îmi place și acum, m-a ajutat enorm și cariera de baschetbalistă. Deși o parte din sufletul meu a rămas pe saltea, unde de altfel au continuat să activeze cu succes fratele și viitorul meu soț, eu am decis să mă retras în glorie”, mai spune Diana.
În tricoul „galben-albastru” al ICIM-ului a evoluat între 1988 și 1997, câștigând și un titlu de campioană în sezonul 1993-1994. A jucat apoi în Ungaria, timp de 7 sezoane, la Zala Volan Zalaegerszeg, DKSK Miskolc și BSE Budapest, iar cariera și-a încheiat-o în stil mare la TSV 1880 Wasserburg. Cu această formație s-a încununat de 5 ori campioană națională a Germaniei, iar spre finalul carierei valoroasa sportivă a întâmpinat cam aceleași probleme pe care le are azi ICIM-ul. „Schimbul de generații trebuie făcut peste tot, trebuie să le dai și celor mai tinere ocazia să arate ceea ce pot. Și în Germania, la echipa unde jucam, nu se acorda încredere junioarelor, nu prea le lăsau să joace. Eu îi spuneam antrenorului să le dea minute, să le dea încredere, nu poți juca la infinit doar cu veterane. Acestea din urmă sunt utile mai ales pentru a le da încredere tinerelor. Sunt probleme și cu finanțarea în Germania, s-au tăiat și acolo din bugete, din finanțări, dar se poate face performanță chiar dacă nu sunt bani foarte mulți. Nici noi, când am jucat pentru ICIM nu ne gândeam aproape deloc la bani, dar erau alte vremuri. Sigur, nu e prea plăcut să vezi că ICIM-ul, o echipă atât de titrată, nu mai prinde nici podiumul, dar, pe de altă parte, e bine dacă le dau ocazia jucătoarelor tinere să joace și să se afirme”, a adăugat Diana Ciupe Pop.
La emoționanta întâlnire de la CSȘ Gloria, Diana și-a revăzut colegii de acum trei decenii, avându-i alături pe soțul Teodor (actualmente project manager al Federației Internaționale de Judo) și fratele Alex, participant la Olimpiadele din 1992 (Barcelona) și 1996 (Atlanta). Bineînțeles, alături de fetiția ei Alessia (judoka în devenire), nepoții și cumnata sa. „Mi s-a făcut pielea de găină, mă bucur că și-au făcut timp atât de mulți ca să vină, cred că i-am făcut cu toții o surpriză plăcută domnului profesor. Chiar mă simt fericită, împlinită, mai ales că sunt aici și fratele și soțul meu cu copiii, dar și foști colegi pe care i-am avut din primul an de judo alături. Trebuie să spun că mă luptam cu băieți la antrenament, nu erau fete pe atunci în sală. Mi-aș dori să facem o întâlnire de acest gen și colegele de la baschet. Am și vorbit ceva cu Carmen Nastor, Anca și Laura Nițulescu, Ani Buruș, Moni (n.a. Brosovszky) și Bianca (n.a. Urban) sunt și ele aici, ar fi fain să ne întâlnim. Poate chiar să și jucăm un meci la Polivalentă, anul viitor”, e ideea Dianei Ciupe Pop, care se va întoarce acasă, în Germania, în această săptămână.

Recomandările redacției