(Atenție! Urmează să citiți un limbaj grobian)

În dosarul DNA privind Mafia PSD de la Arad sunt și stenograme ale unor interceptări din care reiese cum a fost executat inspectorul școlar Paul Sebastian Barta pentru că a îndrăznit să se opună politicilor PSD în domeniul Educației. Discuțiile dintre șefa Inspectoratului Școlar Județean Arad, Anca Patricia Stoenescu, consilier muncipal PSD în Arad, și Cristian Horgea, vicepreședinte PSD Arad, sunt șocante.

Anca Patricia Stoenescu îi spunea într-o discuție lui Cristian Horgea, consilier județean la PSD Arad, Cristian Horgea, șef al Agenției de Control și Încasare Nădlac ÎI și vicepreședinte PSD Arad, într-un limbaj trivial, cum l-a demis pe Barta.

„O cerut prelungire de contract, mă…după ce ne-o dat m… (limbaj trivial- n.red.)! … Că ai zis că nu mai vrei să lucrezi cu guvernu’ asta! … Vrei să rămâi inspector pe-o guvernare PSD!? … Zic, ba, retrage-ți dracu’ cererea, că tre’ să-ți dau nesatisfăcător și pleci. Nu și-o retrage… Na. Terminat, disperat… Acuma-i pare rău că ce-o făcut. Hai, mă leși!,” spunea Stoenescu, citată de ziare.com.

Stenogramele DNA

După plecarea lui Barta, Stoenescu are discuția cu Horgea și îi raportează fericită: „Pe la ISJ…A… Desfac contracte de muncă … (rade -n.red.)… Desfac contracte de muncă. Adică nu mai dau prelungiri de contracte. Ce dracu’ să fac?!.. Îl trimit pe Barta acasă.”

Horgea nu și-a ascuns satisfacția față de această măsură: „Ooooo….! …. Să mori tu!? … De când?.”

Stoenescu, râzând: „Da… De azi.”

Discuția continuă într-o manieră trivială, cei doi nu-și pot stăpâni bucuria îndepărtării inspectorului școlar. Horgea da tonul: „Nu știu de ce …(rade – n.red.)… așa, îmi curge o lacrimă …(rade – n.red.)… Da’n chiloți! F…- i morțîi lui!.”

Stoenescu îl acompaniază și-i povestește lui Horgea cum a decurs întâlnirea cu Barta: „Zic, ba, retrageți dracu’ cererea, că tre’ să-ți dau nesatisfăcător și pleci! Nu și-o retrage.” Ea insistă că lui Barta i-ar fi părut rău pentru că a criticat guvernarea: „Na. Terminat, disperat… Acuma-i pare rău că ce-o făcut. Hai, mă leși!?”

Horgea îi zice Ancăi Stoenescu să nu le lase impresionată de starea lui Barta: „Să suga pă p…! … Deci nu-mi vine să cred că pleacă… Fu…-l, Anca, da-l în morțîi lui! … F…-u gațu’ mă-sii!”

Stonescu rade și îl asigura de intransigența să: „Na bine….”

Cei doi stabilescu o întâlnire în care să sărbătorească eliberarea din funcție a lui Barta.

„Mâine nu… ba, mâine… Ba, mâine pot. Mâine pot că mă duc la analize la Timișoara și dup-aia pot… Da’ dacă-l dai… îl f… p-asta, mă îmbăt mâine!… Bem whisky. Bine?,” promitea Horgea.

„Bine, bine, bine,” Stoenescu îi ține isonul.

A două zi, Stoenescu i-a înmânat lui Barta decizia de eliberare din funcție.

Procurorul DNA care a anchetat acest caz susține că este vorba de o încălcare a dreptului la liberă exprimare.

„Dreptul la liberă exprimare cu al sau corolar, dreptul la manifestarea liberă a opiniilor și de a protesta, sunt de esența democrației, astfel încât apreciem că îngrădirea acestor drepturi din considerente politice încalcă dispozițiile legale mai sus invocate, fapta fiind de natură a crea un prejudicu constând în diferența dintre salariul pe care Barta Paul l-ar fi încasat în calitate de inspector școlar și cel actual, de profesor,” arată anchetatorul.

Potrivit acestuia, „reprimarea și sancționarea celui care a avut inițiativa protestului pașnic și apolitic al cadrelor didactice a avut rolul de a oferi un exemplu celor care vor mai îndrăzni să exprime în mod liber critici adresate guvernării exercitate de partidul din care inculpata (Anca Stonescu – n.red.) face parte, ceea ce este de natură a aduce atingere gravă însăși ideii de democrație.”

Anchetă DNA

Potrivit anchetei DNA, totul începe în luna februarie 2019, când Barta a inițiat mai multe dezbateri pe rețelele de socializare între cadrele didactice. El nu era de acord cu modificările ce se doreau a fi introduse de către Ministerul Educației Naționale, fapt care a atras atenția ministrului Ecaterina Andronescu, care l-ar fi contactat telefonic pentru a-l determina să renunțe la activitățile sale de protest.

În iunie 2019, Barta a continuat să semnaleze pe Facebook nereguli cu privire la planul de școlarizare 2019-2020, solicitând retragerea acestuia și demiterea ministrului Andronescu. Inspectorul o critică și susținea că prin deciziile sale va determina reducerea cifrei de școlarizare.

La mijlocul lunii iunie 2019, Barta a inițiat, împreună cu alți profesori, organizarea unui protest față de starea în care se află învățământul, programat pentru 13 iunie 2019, orele 18:30-21:30, în Piață Revoluției din Arad, obțînând pentru acesta autorizațiile necesare de la autoritățile locale.

Pentru acest protest a realizat și o pagină de Facebook, denumită „Educație Înseamnă Viitor!”, în care a enunțat și motivele organizării manifestatiei. În mod expres, Barta a anunțat că nu doresste sprijin din partea niciunui partid politic: „Nu facem politică, ci educație!”

Organizarea protestului a nemulțumit conducerea Inspectoratului Școlar Județean Arad care într-un comunicat de presă a anunțat că se delimitează de acest demers. Comunicatul a fost distribuit și de Anca Patricia Stoenescu, pe pagină să de Facebook.

În ziua organizării protestului, Anca Patricia Stoenescu spunea într-un interviu că Barta, prin postările de pe rețeaua de socializare, și-ar fi încălcat atribuțiile postului. Ea susținea că, în măsură în care inspectorul continuă protestul, se vor lua măsuri împotriva lui.

„Dacă vor fi și alte ieșiri și organizări de mitinguri, cu siguranță le vom discuta la nivelul instituției noastre, care este subordonată Ministerului Educației Naționale și… concluziile o să vi le spun…a, data viitoare,” conchidea Stoenescu.

Protestul organizat de Paul Barta în ziua de 13 iunie 2019 s-a desfășurat fără incidente, iar la acesta au participat mai mulți profesori care au purtat pancarte și tricouri cu mesajul „Educație Înseamnă Viitor!”.

Pe 16 iunie 2019, Barta a intrat în direct la emisiunea Jurnal de Seară de la Digi24 și a evidențiat problemele cu care se confruntă învățământul din România. El a spus că se așteaptă la sancțiuni pentru luările sale de poziție și chiar să-și piardă calitatea de inspector școlar cauza postărilor sale, interviurilor și a organizării protestului.

Pe 1 iulie 2019, la o ședința de la Inspectoratul Școlar Județean Arad, lui Barta i s-a adus la cunoștință că tuturor inspectorilor școlari li s-au admis cererile de prelungire a contractelor de management, cu excepția să.

Pe 2 iulie 2019, Barta a avut o discuție cu Stoenescu, în care a fost criticat pentru activitatea să pe Facebook, pentru luările de poziție în interviurile date și organizarea protestului. În timpul discuției, i s-a cerut să-și retragă cererea de prelungire a contractului de management, întrucât, în caz contrar, îl va elibera din funcție și o să primească și calificativul „nesatisfăcător.” Barta a insistat și a explicat că nu o să facă acest lucru.

Pe 2 iulie, Stoenescu a emis decizia de eliberare din funcție pentru Barta, încălcând dispozițiile Legii Educației Naționale, care prevăd că prelungirea contractelor de management pentru inspectorii școlari se face în urmă evaluării performanței manageriale.

Sursa: aktual24.ro

 

Recomandările redacției