penitenciarUn proiect european menit să sprijine reintegrarea socială a foștilor dependenți de droguri care sunt și deținuți a prilejuit organizarea unui târg de joburi în cadrul Penitenciarului Arad, proiectul fiind organizat la nivel naţional.
Târgul de joburi și-a propus să ofere o șansă deținuților care au fost dependenți de droguri pentru ca aceștia să se poată reintegra social după eliberarea din detenție. Numeroase oferte de locuri de muncă au fost detaliate cu această ocazie de reprezentanții mai multor firme precum Blacksquare, Everlight, Ducktech, Bass Computers, PMG Promotion Media Group, Golden Mind & Spirit și altele. Deţinuţii au participat şi la cursuri de formare, pentru a putea aborda în cunoştinţă de cauză, meseriile pre­zentate. „Toate persoanele private de libertate, care au fost dependente de droguri au beneficiat de participarea la acest proiect, iar 23 de persoane au absolvit cele două cursuri de calificare de lucrător în cultura plantelor. În cadrul acestui proiect au avut loc cursuri la sfârşitul anului 2012, şi începutul anului 2013, în cadrul Penitenciarului Arad. Cursurile s-au ţinut la sediul penitenciarului, atât partea teoretică, precum şi partea practică”, a declarat purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Arad, Eduard Magold.  Beneficiarii au putut afla direct de la sursă ce responsabilități și abilități presupune fiecare loc de muncă, dar au putut afla și punctele care fac un anumit domeniu atractiv sau de viitor.
Târgul de joburi a avut ca invitați și jurnaliști, dar și reprezentanții centrului de incluziune din cadrul Penitenciarului. Activitatea s-a desfășurat în cadrul unui proiect european intitulat „Con­solidarea capacităţii funcţionale din domeniul serviciilor integrate oferite dependenţilor şi foştilor dependenţi de droguri pentru integrare pe piaţa muncii prin acţiuni de dezvoltare a instrumentelor şi metode de lucru inovatoare şi realizarea de programe de formare”. Acesta este co-finanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 „Investeşte în oameni!”. Proiectul și-a propus reintegrarea socială a foștilor dependenți de droguri. Proiectul este derulat de Universitatea București, iar parteneri în proiect sunt Asociația Promovarea Dreptului la Sanatate (APDS), Siveco Romania și GO Business Solutions.


Claudia Gavra

Recomandările redacției