Deținuții din penitenciarele din România sunt vaccinați anti-COVID în proporție de 78 la sută, în timp ce rata de vaccinare în rândul polițiștilor este de 62 la sută, potrivit Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP).

„Deşi decizia cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19 aparţine, în ultimă instanţă, fiecărei persoane în parte, nu trebuie ignorat faptul că o astfel de rezoluţie personală prezintă impact colectiv. (…) Vaccinarea contribuie atât la reducerea riscului de îmbolnăvire, cât şi la diminuarea riscului de a dezvolta o formă severă de boală”, spune ANP referitor la rata de vaccinare atinsă, citat de ziarulunirea.ro.

Potrivit ANP, în prezent, sunt 22.879 de persoane private de libertate în România

Administrația Națională a Penitenciarelor spune că și-a intensificat acțiunile de informare cu privire la beneficiile vaccinării prezentând inclusiv mărturii ale deținuților vaccinați.

„La nivelul tuturor unităţilor din sistemul poliţiei penitenciare, au fost accelerate demersurile de informare cu privire la beneficiile vaccinării împotriva COVID-19, complementar campaniilor de informare întreprinse anterior (distribuire de materiale informaţionale, emisiuni radio-tv prin studiourile interne ale locurilor de deţinere etc.). Seriile de informări/discuţii/dezbateri derulate au inclus nu doar diseminarea informaţiilor corecte referitoare la vaccinarea împotriva COVID-19, ci, mai ales, testimoniale ale persoanelor vaccinate din mediul de detenţie, care au relatat experienţa proprie post-inoculare şi au subliniat beneficiile vaccinării”, a detaliat ANP.

În urmă cu un an, Administraţia Penitenciarelor era nevoită să ia măsuri speciale pentru a putea face faţă numărului mare de deţinuţi bolnavi de COVID-19. În două penitenciare din ţară, la Ploieşti şi Timişoara, au fost create secţii speciale pentru a decongestiona activitatea spitalului penitenciar Jilava, care avea atunci sub tratament peste 200 de deținuți infectați cu SARS-CoV-2.

Recomandările redacției