Sunt cazuri în care nici când infractorii ajung în spatele gratiilor, nu este garantată siguranța cetățeanului. Un condamnat definitiv a dispărut de la un punct de lucru iar căutările pentru capturarea lui s-au dovedit a fi fără folos. Un deținut al Penitenciarului Arad care își ispășea pedeapsa în regim semideschis a evadat de la un punct de lucru din municipiul Timișoara, acum aproape două luni. În timp ce lucra pe un șantier, acesta a dispărut fără urmă și nici până în acest moment nu a fost depistat de autorități. La momentul respectiv, a fost o mobilizare masivă a forțelor de ordine din Arad și Timiș pentru căutarea evadatului.

Condamnat pentru furt calificat

Judecătoria Cornetu (jud. Ilfov) l-a condamnat pe acesta în data de 7 noiembrie 2017, la pedeapsa de 4 ani şi 6 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de furt calificat în formă continuată (3 acte materiale). Ulterior, Curtea de Apel București l-a condamnat definitiv pentru furt calificat, în data de 16 ianuarie 2018. „Respinge ca nefondat apelul declarat de apelantul-inculpat Murariu Ion, împotriva sentinţei penale nr. 548/07.11.2017 a Jud. Cornetu”, se arată în hotărârea definitivă a Curții de Apel București. Deși peste puțin timp ar fi avut dreptul să intre în comisia de eliberare condiționată, a pierdut această șansă și acum riscă o pedeapsă cu închisoarea de la șase luni la trei ani pentru evadare.

În data de 12 iulie a.c., în jurul orei 13.00, s-a constatat că deţinutul Murariu Ion, în vârstă de 41 de ani, condamnat definitiv la 4 ani și 6 luni de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de furt calificat, clasificat în regim semideschis, a părăsit un punct de lucru exterior, aflat pe raza municipiului Timișoara.

Potrivit reprezentanților Penitenciarului Arad, în vederea capturării deţinutului, au fost dispuse măsuri specifice, respectiv: blocarea căilor de acces pe posibilele direcţii de deplasare, alarmarea personalului, trimiterea de echipe de căutare formate din personalul unităţii, precum şi cooperarea cu Inspectoratele de Poliţie ale Judeţelor Arad şi Timiş, Inspectoratele Judeţene al Jandarmeriei Arad şi Timiş, Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră.

Menționăm că părăsirea fără autorizare a punctului de lucru aflat în exteriorul locului de deținere este asimilată infracţiunii de evadare şi se pedepseşte conform prevederilor articolului 285 din Codul Penal, cu închisoare de la șase luni la trei ani.

La momentul părăsirii punctului de lucru, deţinutul era îmbracat cu tricou albastru, bluză neagră, pantaloni gri-verzui, şapcă neagră, rucsac negru cu litera M pe el şi era tuns capac.

Pentru orice informaţie cu privire la persoana în cauză, apelaţi numărul unic de urgenţă 112 sau Penitenciarul Arad, la numărul de telefon: 0257 2121661, 0752 090234”, au transmis, în 12 iulie a.c., reprezentanții Penitenciarului Arad.

Sunt continuate căutările?

Contactat telefonic, purtătorul de cuvânt al instituției a „omis” să ne spună dacă persoana în cauză a fost găsită. „La data evenimentului am transmis toate informațiile. În momentul cand vom avea informații noi o să revenim cu alte date”, ne-a declarat ieri, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Arad, subcomisar Eduard Magold. Din ermeticul răspuns al purtătorului de cuvânt, oarecum reiese că nu s-au dispus măsuri disciplinare față de persoanele responsabile de evadarea deținutului. Putem să deducem că deținutul nici nu a fost păzit la momentul când și-a luat tălpășița. Din nefericire, avem de-a face din nou cu o mostră a neputinței autorităților de a asigura ordinea publică și siguranța cetățenilor.

Recomandările redacției