După 14 sezoane pe scena eșalonului trei, Național Sebiș a făcut pasul înapoi în această iarnă ca urmare a datoriilor mari acumulate. Decizia de a trimite hârtia de retragere din campionat în luna februarie nu a fost prea inspirată, atâta timp cât, o lună mai târziu, epidemia de coronavirus a oprit fotbalul, iar de trei săptămâni FRF-ul a decis să „înghețe” cu totul sezonul, fără a mai exista echipe retro­gradate.
Așa, însă, Comitetul Executiv al FRF, întrunit miercuri, nu avut de ales și a decis: „Aprobă cu unanimitate de voturi dezafi­lierea clubului CS Național Sebiș, în temeiul art. 24 alin. 2 lit. a din Statutul FRF”. Mai departe, articolul 17 din ROAF pecetluiește soarta sebișenilor: „Indiferent de motivele şi de momentul care au determinat retragerea/excluderea unei echipe de seniori din Campionatele Naționale Liga 1, Liga a II-a, Liga a III-a şi de fotbal feminin şi indiferent de momentul din timpul competiţiei în care aceasta a survenit, clubul in cauza va fi sancţionat cu retrogradarea echipei de seniori în ultimul eşalon competiţional organizat de AFJ/AMFB şi cu interzicerea dreptului de a promova pentru două sezoane competiţionale”
În astfel de cazuri, de obicei un club o ia mai greu de la capăt, cu atât mai mult cu cât datoriile nu se șterg odată cu retrogradarea în fotbalul județean. Fiindcă datoriile nu le-au fost achitate, unele firme au cerut deja intrarea în insolvență a clubului. În plus de asta, Naționalul are de plătit lunar o sumă importantă de bani la ANAF, în contul eșalonărilor datoriilor mai vechi. Chiar dacă nu au mai votat un buget la nivelul celui cheltuit de echipa de fotbal în Liga 3-a, autoritățile locale au mai alimentat conturile clubului, cu dorința de a susține activitatea celor două grupe de copii existente.
Totodată, luna viitoare ar trebui să se organizeze un concurs pentru angajarea unui director la club, în acest moment existând doar unul interimar, cu atribuții limitate. Noul șef ar putea fi chiar Radu Borlea, cel care a avut atribuții de conducere după plecare lui Călin Cojocaru. Pe lângă înscrierea în Liga a VI-a, acesta va avea sarcina să rezolve litigiile cu câțiva jucători mai vechi și antrenorul, Dănuț Somcherechi. Băimăreanului i-a fost reziliat unilateral contractul la finalul lunii martie, la „adăpsotul” stării de urgență, dar fără a i se onora salariile restante, cinci la număr. Șomcherechi a anunțat deja că va ataca sportiv și civil clubul, având și sprijinul AFAN. În rest, fotbaliștii și antrenorul secund Cosmin Merșca și-au reziliat contractele, aproape toți renunțând la banii pe care îi aveau de primit.

Recomandările redacției