Zona fostei Cărămidării de la marginea actualului cartier Afla al municipiului este, de zeci de ani, o imagine tristă și profund dezamăgitoare. 

În anul 1869, acolo s-a înființat fosta Fabrică de Cărămidă. 

În prezent, locul de la marginea cartierului din Arad, unde se află bălțile Homocul Mare și Homocul Mic, se „îneacă” cu gunoaiele aruncate de ani buni. 

Menționăm că, acum un an, autoritățile s-au seziat și s-au mobilizat, strângând circa 40 de tone de gunoi. 

De asemenea, aceștia au promis atât construirea unei zone de agrement și igienizarea constantă a suprafeței afectate, cât și efectuarea unor controale pentru a izbăvi natura de atâta indiferență din partea cetățenilor. 

An de an, arădenii își exprimă indignarea asupra faptului că autoritățile nu se țin de cuvânt și dacă i-au măsuri, acestea se dovedesc a fi pe termen scurt. 

„În zona bălților de la marginea cartierului Alfa, gunoaiele continuă să fie aruncate, fără a se lua nici cea mai mică măsură împotriva acestui fapt. Locul se află în imediata vecinătate a Pădurii Ceala și implicit a Parcului Natural Lunca Mureșului. Aceste bălți au fost cândva un adevărat loc de recreere pentru mulți arădeni, dar cu timpul, acest lucru s-a schimbat. Trebuie menționat faptul că această situație persistă de mulți ani”, a spus un arădean. 

Dezastrul ecologic din zona bălților Homoc constă în faptul că se aruncă gunoi direct în apă, printre care și moloz, PET-uri, sticle, mase plastice, pungi, covoare, mâncare și alte deșeuri de origini diferite 

În trecut, bălțile reprezentau pentru arădeni un adevărat loc de relaxare, unde aceștia se puteau ocupa cu pescuitul sau pur și simplu se scăldau. 

Astăzi, zona aceasta, care este situată în vecinătatea Pădurii Ceala, nu este valorificat nici cât negru sub unghie. 

„Orice eventual efort al unor voluntari pentru curățarea zonei nu va putea da vreun rezultat, în condițiile în care munții de gunoaie (ce nu se văd în fotografii) revin constant. Este chiar atât de dificilă luarea unor măsuri concrete pentru stoparea acestui „fenomen”? Ca să nu mai vorbesc de poluarea cauzată de tonele de gunoaie aruncate aici (sau de poluarea cauzată de stația de asfalt din vecinătate)”, a mai adăugat bărbatul, care se arată indignat de problema cartierului Alfa. 

Pe lângă faptul că se depozitează tone de gunoi, acestea se și mai ard, ceea ce nu face bine nici spațiilor verzi din Pădurea Ceala, dar nici populației cartierului Alfa, care se află chiar lângă gunoiștea improvizată de la marginea Aradului. 

Spațiul de la fosta Cărămidărie ar putea fi valorificat, dar din păcate, realitate arată altfel. 
 

Recomandările redacției