tnÎnvăţământul arădean trece printr-o criză acută de câţiva ani buni de zile, semn că multiplele „reforme“ aplicate la nivelul sistemului nu a dus la nimic bun. Rezultatele examenului naţional de bacalaureat, sesiunea de toamnă, reprezintă un bun exemplu în acest sens şi o oglindă perfectă a dezastrului care se petrece în majoritatea unităţilor de învăţământ din judeţul nostru.

Din cei 1097 de candidați prezenți la probele scrise au promovat doar 180, numărul candidaților respinși fiind de 915. Procentul de promovabilitate pe judeţ înainte de contestaţii la sesiunea august – septembrie a examenului de bacalaureat este de 16.41%.

„La examenul de bacalaureat, sesiunea august – septembrie 2014, în județul Arad au fost înscriși 1415 candidați, 1012 din promoţie curentă și 403 din promoţii anterioare. S-au prezentat la examen 1097 candidați.Au fost absenți 318 candidați. Numărul total al candidaţilor eliminaţi din examen: doi – din promoţia curentă, pentru tentativă de fraudă“, ne-a declarat profesoara Mariana Tocaciu, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad.

Şi sub media naţională

Rezultatele de la Arad sunt cu aproximativ cinci procente şi sub media naţională. La nivel naţional, 22,27% dintre candidaţi au promovat examenul la sesiunea din toamnă.

Topul ruşinii

Liceul Tehnologic „Sava Brancovici” Ineu, Liceul Tehnologic „Vasile Juncu” Miniş, Liceul Tehnologic Vinga şi Liceul „Sever Bocu” Lipova sunt şcolile în care nici măcar un candidat nu a fost în stare să obţină media minimă de promovare. Lor li se alătură alte cinci şcoli, în care totuşi procentul de promovare începe de la 3,57%, însă nu este mai mare de 7,89%. Acestea sunt: Liceul Tehnologic Beliu, Liceul „Ion Buteanu” Gurahonţ, Liceul Tehnologic „Iuliu Moldovan” Arad, Liceul Tehnologic Săvârşin şi Colegiul Tehnic de Construcţii şi Protecţia Mediului Arad.

Topul „mândriei“

La capătul opus se află unităţile şcolare cu cel mai mare procent de promovabilitate: Liceul Special „Sfânta Maria” Arad (100%), Colegiul Naţional „Vasile Goldiş” Arad (64.29%), Liceul de Artă „Sabin Drăgoi” Arad        (37.93%), Seminarul Teologic Liceal Ortodox Arad (37.50%), Colegiul Naţional „Elena Ghiba Birta” Arad (35.71%), Liceul Tehnologic de Transporturi Auto „Henri Coandă” Arad                (33.33%).

Eventualele contestaţii se vor depune la Centrul de examen, în decursul zilei de astăzi, între orele 12.00 – 16.00.

Soluţionarea contestaţiilor se va face în perioada 2-3 septembrie 2014.

Rezultatele după contestaţii se vor afişa în 4 septembrie 2014.

Recomandările redacției