Dolce & Gabbana a amânat un show uriaș de modă care urma să aibă loc în China, după ce un clip publicitar al companiei a stârnit revoltă și numeroase acuzații de rasism.

Casa de modă a publicat filmulețul respectiv pe toate rețelele de socializare, însă criticile care au urmat i-au făcut pe reprezentanții companiei să amâne un show la care numeroase celebrități își anunțaseră deja prezența. Evenimentul trebuia să aibă loc miercuri seara, în Shanghai.

Clipul video care a dat  curs reacțiilor aprinse are 40 de secunde, iar în imagini apare un model asiatic, care se chinuie să mânănce o pizza cu ajutorul unor bețișoare chinezești. Pe fundal, o voce îi oferă sfaturi precum „nu încerca să folosești bețișoarele chinezești ca niște cuțite” sau „folosește bețișoarele chinezești ca pe niște clești”.

În alte două clipuri video, modelul încearcă să mănânce spaghete și cannoli, tot cu ajutorul bețișoarelor. Iar naratorul care se aude pe fundal pare să pronunțe intenționat greșit numele „Dolce & Gabbana”, pentru a imita modul în care vorbesc chinezii.

Toate cele 3 clipuri încercau să promoveze evenimentul intitulat „Marele Show”, despre care Dolce & Gabbana spunea că este un „tribut adus Chinei”.

Însă pe Weibo, rețeaua de socializare populară în China, utilizatorii au considerat clipurile „extrem de rasiste”, „realizate cu intenția de a stârni atenția publicului și poate chiar furia, în scopul publicității și profitului”, „demne de milă”, „scandaloase și revoltător de rasiste” și „lipsite de respect”.

La scurt timp, au apărut și parodii, inclusiv una în care un bărbat caucazian încearcă să mănânce supă cu cuțitul.

În urma scandalului, agenția de modelling China Bentley a anunțat că își retrage 24 de modele din show, iar mai multe vedete au decis să nu mai participe la eveniment, cu doar câteva ore înainte de începere.

Apoi, pe contul celor doi designeri au apărut mai multe mesaje rasiste și jignitoare la adresa oamenilor din China. Însă designerii au susținut apoi că le-au fost sparte conturile de Instagram și că hackerii au postat mesajele respective.

Cei doi și-au cerut scuze apoi și au anunțat că show-ul de modă a fost anulat, din cauza controverselor.

https://www.youtube.com/watch?v=KvSVYphuDYo

Recomandările redacției