Dezastru pentru misiunea din Afganistan: un singur român a fost adus acasă

0
334

Un singur cetățean român a fost evacuat pe cale aeriană din Kabul cu aeronava trimisă în Afganistan de statul român. Acesta a fost transportat la Islamabad, în Pakistan. Ceilalți sunt blocați în oraș, iar autoritățile încearcă să-i aducă la aeroport, informează ziare.com. 

Misiunea aeronavei a avut loc noaptea trecută. Aeronava militară de transport a Forțelor Aeriene Române a luat un cetățean român, angajat al unei agenții NATO, aflat deja pe aeroportul internațional din Kabul, care a optat pentru evacuare.

Avionul a decolat cu destinația Islamabad, unde a ajuns în condiții de siguranță, persoana evacuată fiind asistată la sosire de personalul Ambasadei României în Pakistan. Aeronava Forțelor Aeriene Române va staționa în perioada următoare la Islamabad, fiind pregătită să se deplaseze din nou la Kabul pentru evacuarea altor cetățeni români atunci când aceștia vor ajunge în aeroportul internațional.

În paralel, reprezentanții Ministerului de Externe încearcă să-i găseasă pe românii aflați în Kabul și să-i ajute să ajungă la aeroport.

 
 

„Condițiile de securitate deosebit de dificile și periculoase din Kabul au făcut ca accesul altor grupuri de cetățeni români spre aeroport să nu poată fi realizat până la momentul prezenței aeronavei românești pe aeroport, deși exista o astfel de perspectivă. Este de precizat, de asemenea, că accesul către aeroport este îngreunat și de procedurile de verificare de la diferite puncte de control și de numărul ridicat de persoane interesate să ajungă la aeroport, iar intrarea în aeroport este în sine un proces complex. De altfel, există și alți cetățeni ai unor state europene sau aliate care nu au putut ajunge la aeroport pentru a fi preluați de aeronavele trimise de statele lor. Având în vedere faptul că cea mai mare parte a cetățenilor români care au optat pentru evacuare se află în locații din afara aeroportului internațional, autoritățile române din cadrul Celulei de criză interinstituționale au efectuat demersuri complexe, pe canale specifice, pentru asigurarea transferului lor către aeroport. De asemenea, Celula de criză interinstituțională menține permanent legătura cu cetățenii români aflați în diversele locații din Kabul”, au anunțat reprezentanții MAE.

La momentul derulării operațiunii de către aeronava militară românească erau înregistrați ca fiind prezenți în Afganistan 33 de cetățeni români.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.