Untitled-2 copyÎn cursul zilei de marţi, 19.02.2013, începând cu ora 11:00, la Muzeul oraşului Lipova a avut loc o întâlnire organizată cu ocazia vizitei la muzeu, a reprezentantei Asociaţia PAEM Arad – Andreia Ardelean.
Întrunirea a fost organizată şi găzduită cu ajutorul neobositei Corina Dubeştean, în una din încăperile extraordinare ale Muzeului, la ea participând un număr de 10 persoane.
Astfel, alături de doamna Andreia Ardelean, au mai fost prezenţi: profesor Olaru Mircea, profesoara Ana Vlad, Viorel Popină, fotograful Costică Pau­lescu, Lucian Ardelean, Năstase Nistor, Adela Popescu – consilier în Cabinetul Primarului oraşului Lipova precum şi Corina Dubeştean – reprezentanta Muzeului oraşului Lipova alături de Camelia Iordache – reprezentantul Clu­bului Copiilor şi Elevilor Lipova.
Vizita reprezentantei Asociaţiei PAEM Arad – Andreia Ardelean la Lipova se datorează, în special, ideii de a sublinia şi evidenţia „potenţialul turistic extraordinar pe care oraşul Lipova îl are, prin poziţia sa geografică foarte avantajoasă dar mai ales prin multitudinea de obiective turistice unice pe care le deţine”, după cum s-a exprimat chiar oaspetele arădean.
Încă de la începutul discuţiei, re­prezentanta Asociaţia PAEM Arad –     Andreia Ardelean a prezentat această imagine avantajoasă a oraşului, consi­derând că Lipova este poate cea mai valoroasă aşezare a judeţului Arad – din punctul de vedere al obiectivelor turistice şi peisajelor pe care acest oraş le are dar nu numai.
Obiectivul principal al dicuţiilor purtate a fost prezentarea şi descoperirea unor noi idei care ar fi potrivite pentru oraş în momentul aceasta. Este vorba de idei care să ajute la dezvoltarea lui, idei care să poată fi propuse spre studiu şi evaluare realistă în viitorul apropiat şi mai apoi concretizate prin intermediul unor proiecte finanţate cu fonduri europene.
Astfel, reprezentanta Asociaţia PAEM Arad – Andreia Ardelean a încercat să îi facă pe cei prezenţi să înţeleagă ce reprezintă cu adevărat Lipova – în context general vorbind – dar mai ales ce ar putea deveni Lipova în viitor, cât de mult s-ar putea dezvolta din toate punctele de vedere, dar în special din punct de vedere turistic. Mai mult, i-a invitat încă de la început pe toţi participanţii la mica întrunire să prezinte orice idee pe care aceştia ar avea-o şi consideră ca ar fi una avantajoasă pentru dezvoltarea oraşului lor.
Discuţiile au decurs bine, subiectul propus fiind unul foarte bine primit de către invitaţi.
Fiecare dintre cei prezenţi a avut ceva nou de spus referitor la posibile proiecte avantajoase pentru dezvoltarea oraşului; câteva dintre ideile interesante prezentate fiind: crearea unui Centru de informare turistică în oraşul Lipova; amenajarea unui spaţiu special pentru picnic pe malul Mureşului; reamenajarea şi reabilitarea întregii zone din Piaţa Libertăţii. Aceasta  aceasta având în vedere aspectul că, pe lângă Bazarul Turcesc, au fost descoperite numeroase alte vestigii în acea zonă. Alte idei subliniate au fost: amenajarea unei zone pentru promenadă în zona centrală; reabilitarea Ce­tăţii Şoimoş şi atragerea turiştilor de toate vârstele, prin crearea unor programe de activităţi în zona cetăţii; consturirea unor locuri speciale pentru cazarea turiştilor (hoteluri, pensiuni, tabere pentru elevi şi studenţi etc.).
Toate ideile amintite au fost ascultate cu atenţie şi analizate, Andreia Ardelean considerând-le potrivite pentru dezvol­tarea turistică şi economică a oraşului.
Singurul lucru pe care reprezentanta Asociaţiei PAEM l-a mai avut de adăugat la tot ceea ce s-a spus a fost existenţa unor activităţi interactive, exitenţa interacţiunii şi diversităţii; mai exact, ea s-a referit la faptul că orice se va aduce nou în imaginea oraşului din ceea ce s-a discutat, va fi cu adevărat avantajos şi va avea rezultate extraordinare, dacă vor fi create şi activităţi interactive, care să atragă turiştii din toate zonele, care să îi determine pe aceştia să îşi dorească să se întoarcă oricând la Lipova.

Recomandările redacției