Primarii municipiilor din România au solicitat o întâlnire de urgență cu premierul Viorica Dăncilă și cu ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, după ce în interiorul asociației a fost prezentat un studiu care demonstrează dezechilibre majore între alocările bugetare în administrația publică locală. De exemplu, un bucureștean beneficiază de peste 14 ori de mai multe fonduri din impozitul pe venit decât un vasluian.

Din păcate, dezechilibrele din finanţele publice locale sunt foarte reale şi vizibile în multe zone ale ţării, motiv pentru care considerăm că este nevoie de o filosofie nouă pentru stoparea creșterii discrepanțelor. Aşa cum există un plafon pentru bugetul minim garantat, propunem şi introducerea unui plafon maxim (IVG/LOC) prin care vor dispărea o parte din inechităţile existente între zonele ţării După cum se vede şi în graficele anexate, IVG aferent municipiului Bucureşti valorează de 2,7 ori mai mult decât toate cele 8 judeţe din zona Moldovei la un loc. Doar Sectorul 1 din Capitală are un IVG aproape egal cu toată regiunea Moldovei”, se arată în studiul preluat de Mediafax.

De asemenea, cele mai bogate 50 de comune au ajuns să primească mai mulți bani decât cele mai sărace 2.062 de comune la un loc.

Un bucureştean valorează cât 14 vasluieni

Conform aceloraşi calcule, un bucureștean beneficiază de peste 14 ori de mai multe fonduri din IVG decât un vasluian. “În acelaşi timp, trebuie avut în vedere că beneficiarii acestor venituri nu au ajuns în această situaţie datorită unor politici publice locale eficiente și performante, ci vorbim despre nişte venituri conjuncturale care sunt cauzate de politicile centralizate. Dincolo de situația din București putem da aici exemplul oraşului Mioveni, cu fabrica Dacia / Renault, care a beneficiat de ajutor de stat, sau șirul comunelor din jurul marilor orașe. În momentul de faţă s-a ajuns ca cele mai bogate 50 de comune să aibă un IVG cât cele mai sărace 2.062 de comune la un loc”, spune cercetarea.

 

Recomandările redacției