Coronavirusul ne cam ia pe nepregătite, de la măsurile de limitare a răspândirii virusului și până la organizarea din unele instituții. Mai mult ca oricând, românilor le este recomandat acum să se spele pe mâini, să folosească dezinfectant și în general, să sporească măsurile de igienă. Autoritățile închid școlile pentru limitarea răspândirii virusului și recomandă igienizări. Ne întrebăm însă cum și cu ce se vor face, de vreme ce chiar și în școlile de oraș, dozatoarele cu dezinfectant lipsesc. Să o spunem pe cea dreaptă – în unele unități, elevii n-au nici săpun la dispoziție. Se va schimba oare ceva măcar în zilele în care unitățile școlare s-au închis?

Campania pentru încurajarea sporirii igienei, pentru a limita riscul de contactare a coronavirusului s-a făcut teoretic auzită de săptămâni întregi. Populația a avut parte de un val de păreri avizate și neavizate prin care, ba s-au minimalizat riscurile coronavirusului, ba nu s-au luat în calcul diverse aspecte. Abia când situația a escaladat, autoritățile au trecut rapid la măsuri, însă acum ies la iveală nereguli.

Săpunul – „opțional“ în unele băi

În timp ce în unele țări de peste graniță, mai că nu se face (poate) exces de zel pentru igienizare, la noi, școlile nu au soluții dezinfectante. Așadar, nu avem o situație a numărului de unități de învățământ dotate corespunzător cu dezinfectant pe hol sau la intrare și ne întrebăm oare ce se întâmplă în școlilele din mediul rural.  Însă, în câteva unități școlare din municipiu, în băi nu există dotări corespunzătoare. Ori elevii de regulă folosesc toaleta pentru a se spăla pe mâini.

Spre exemplu, la Colegiul Tehnologic de Industrie Alimentară și Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi“ în băi nu există dozator cu soluție dezinfectantă. Ba mai mult, nu există nici măcar săpun în permanență. Nu știm cu ce regularitate se pun în uz produsele.

Tineri care învață în Colegiul Tehnic de Constructii și Protectia Mediului spun că și aici situația este aceeași. „Știm că trebuie să fim mai atenți cu igiena în această perioadă. Practic asta ni se tot spune. Într-una din zile am mers în toaleta profesorilor, pentru că în toaleta elevilor nu exista săpun ca să mă spăl pe mâini și nici nu e prea curat. Am fost mustrat de profesoară pentru că m-am dus în toaleta cadrelor didactice“, spune T. C, un elev al Colegiului Tehnic de Constructii și Protectia Mediului.

Nu există scuze pentru lipsa săpunurilor și a hârtiei igienice din unități școlare, în general. Însă acum este criză de materiale dezinfectante recomandate pentru igienă și dezinfectare. Firmele de profil au primit un val de cereri pentru aceste produse și ca și în cazul măștilor de protecție, fie nu se găsesc, fie se găsesc la prețuri mari. Ca atare, cel mai probabil, problema – una valabilă în toată țara are la bază dezinteres, lipsă de bani și mai nou, lipsă de materiale.

Am contactat reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean, pentru a-i consulta în legătură cu aceste probleme stringente și pentru a afla o situație, însă nu am reușit marți să luăm o părere oficială din partea lor.

Contactat în această privință, liderul Sindicatului Democratic din Învățământ Arad, Dănuț Ieneșescu a susținut că există dozatoare cu dezinfectant în unele unități școlare. „În unitățile în care am fost am văzut că există soluții pentru dezinfectare. În general, școlile trebuie închise oricum în această perioadă, iar decizia luată la nivel național este una bună“

În județul Timiș a fost făcută o statistică, potrivit căreia, în mai bine de jumătate din școlile cu personalitate juridică nu există dozatoare de dezinfectant pe hol sau la intrare în școală. În unele școli nu există apă caldă.

Vom reveni cu amănunte în cazul unei situații oficiale.

 

Recomandările redacției