Țânțarii continuă să deranjeze arădenii, de data asta în cartierul Micălaca.

Am mai abordat acest subiect și luna trecută, în ziarul nostru, când spuneam că dacă e să te plimbi pe malul Mureșului, fără doar și poate, trebuie să ai la tine un spray anti țânțari, pentru că problema nu s-a rezolvat, nici după prima dezinsecție, dar nici după a doua, care a avut loc recent.

Așadar, municipalitatea, prin intermediul operatorului specializat a  desfășurat o nouă acţiune de dezinsecţie pe domeniul public şi privat al Municipiului Arad, în cursul serii de 26 iulie 2021.

Cu toate astea, locuitorii din Micălaca crapă de nervi. 

„Am ieșit să-mi plimb câinele, în jurul orei 21 seara. În nici 10 minute de cât eram ieșită, m-au mușcat o groază de țânțari. Nu știu ce fel de dezinsecție a avut loc, dacă nu numai eu simt pe pielea mea țânțarii”, ne-a declarat o locatară din cartier.

O altă mămică din zonă ne-a spus că: „În parcarea Kaufland-ului din Micălaca se joacă mulți copii, în seara asta, care mai de care fugeau de țânțarii care au pus stăpânire pe orașul nostru.”

Mai mult, locuitorii au spus că problema poate fi legată și de vegetația de metri întregi, care crește cu repeziciune în Micălaca și că, cine știe, mâine, poimâine, poate vom ajunge să avem o nouă pădure la marginea orașului.

Amintim că, unii oameni manifestă o alergie la țânțari, care e diferită de reacția normală apărută în urma înțepăturii, iar în cele mai grave cazuri, se poate ajunge la șoc anafilactic. Din fericire, astfel de situații sunt foarte rare.

Fără îndoială că țânțarii ne înțeapă cel mai des, dar de obicei, fără consecințe grave. Reacțiile alergice, însă, se manifestă de la proteinele din saliva țânțarilor. Acestea trebuie diferențiate de reacția normală care apare la înțepătura de țânțar. E normal să apară roșeață la locul înțepăturii, din cauza substanțelor din saliva țânțarului. Acestea au rolul de a împiedica coagularea sângelui și intensifică circulația locală. Totuși, reacția alergică poate fi doar locală: apare o papulă, adică o umflătură cu roșeață, mâncărime și chiar durere la locul înțepăturii. În cazul unei reacții mai grave, leziunile sunt mai extinse. Pot apărea vezicule cu lichid sau cu sânge, pot fi afectate și articulațiile. 

Prin înțepătură se pot transmite și anumite infecții, inclusiv cu virusul West Nile (care poate declanșa meningită și encefalită) sau cu Zika (un virus periculos pentru femeile însărcinate, pentru că poate produce microcefalie la făt, o malformație gravă și ireversibilă caracterizată printr-un craniu anormal de mic). De asemenea, înțepăturile de țânțari pot da malarie, potrivit medicului alergolog. 

Cele mai atractive pentru țânțari sunt persoanele cu grupa de sânge 0, copiii și supraponderalii. Cât despre cele care riscă reacții alergice, categoriile la risc includ copiii, pacienții cu cancer și cei cu imunitatea slăbită.

 

Reacție alergică la înțepăturile de țânțari

Recomandările redacției