Una dintre dilemele politice post-prezidenţiale este dacă vor fi sancţiuni în tabăra PSD. Sau, mai precis, dacă se vor lua măsuri drastice, mergând până la schimbarea actualei conduceri a PSD Arad.
Excluderile lui Şova, Geoană şi Vanghelie ar putea însemna un prim semnal că Ponta doreşte să taie în carne vie, după pierderea alegerilor. Şi asta nu numai la nivel central, ci şi în teritoriu. Iar printre cele mai expuse filiale sunt, normal, cele cu rezultate slabe, printre acestea numărându-se şi Aradul. Deci, ca o consecinţă logică, ne-am putea aştepta la „mişcări de trupe” şi la Arad, dacă nu excluderi, măcar schimbări în fruntea organizaţiei judeţene. Dar…
Însuşi Ponta se află într-o situaţie ingrată, după pierderea alegerilor. Graba cu care i-a „executat” pe cei trei – Geoană, Vanghelie şi Şova – arată o îngrijorare a actualului premier faţă de propria lui situaţie. Chiar şi programarea unui congres al partidului, undeva în primăvară, arată dorinţa lui Ponta şi a celor apropiaţi lui de a-şi consolida propriile poziţii în partid. Situaţia nu este deloc liniştită în PSD şi liniştitoare pentru Ponta. Acesta ar putea, aidoma lui Năstase în 2004, în scurt timp şi funcţia de preşedinte al partidului şi funcţia de premier. Deloc surprinzător, ambele posibile lovituri vor veni, dacă vor veni, din interior.
Ponta a atacat o dată, excluzându-i pe cei trei, dar este conştient că dacă vrea să-şi menţină supremaţia în partid are nevoie de sprijin, nu de scandaluri interne.
Chiar dacă au scos un rezultat slab la Arad, „contribuind” la înfrângerea lui Victor Ponta, deputaţii Dorel Căprar şi Flavius Măduţa se numără printre cei pe care premierul se poate baza, ca vot, atât în Parlament, pentru sprijinirea Guvernului, dar şi la viitorul Congres, unde se va lua în discuţie inclusiv funcţia de preşedinte al PSD.
Este clar că, aflat într-o cumpănă, Victor Ponta nu-şi va îndepărta tocmai oamenii pe care se poate baza, indiferent de rezultatele alegerilor. Acum, în această poziţie relativ ingrată, nu performanţa este criteriul după care se ghidează Ponta, ci interesul personal sau de grup, de păstrare a supremaţiei în partid. Iar în aceeaşi situaţie se află şi Dorel Căprar, care la rândul său va face tot posibilul să-l sprijine pe Victor Ponta, atât direct, prin votul său în Parlament, cât şi indirect, asigurându-i o delegaţie fidelă lui Ponta pentru Congresul din primăvară.
Paradoxal, înfrângerea lui Victor Ponta i-a asi­gurat lui Dorel Căprar menţinerea în funcţia de preşedinte al PSD Arad. Într-un scenariu „întors”, dacă Ponta ar fi ieşit preşedinte al României, noul lider al PSD – Dragnea, Geoană sau cine ar fi preluat partidul – s-ar fi asigurat că scapă de persoanele prea ataşate de Victor Ponta. Iar Aradul s-ar fi numărat printre primele judeţe unde s-ar fi operat schimbări, mai ales că în acest scenariu ar fi operat ambele „ingrediente”, atât interesul personal sau de grup al noului preşedinte, cât şi criteriul performanţei. Acest al doilea scenariu poate fi încă operaţional, eventual după Congres, când Ponta, cu tot cu procesul său de fidelizare a organizaţiilor judeţene, s-ar putea să nu mai fie confirmat ca lider al PSD. Deocamdată, Căprar şi Măduţa au fost „graţiaţi”, dar nu au prea multe motive de linişte…

Recomandările redacției