Cazul de pedofilie de la Lipova scoate la suprafață un alt caz tulburător, al unei familii distruse, în care principalele victime sunt doi copii, de 3 și 6 ani. Este vorba despre doi frați, un băiat și o fetiță, iar detaliile legate de viața celor doi micuți sunt de-a dreptul tulburătoare. Acuzații de tentativă de crimă, copii legați de pat cu sfoară și amenințați cu moartea de propria mamă, fuga părinților de autoritățile franceze, tratamente rele aplicate celor doi copii de către propria mamă sau aceiași copii, abuzați sexual de amantul mamei, sunt doar câteva dintre ingredientele unei povești adevărate, un film dureros, sfâșietor și horror, cu întâmplări, din păcate, cât se poate de reale.

Drama celor doi frați ne este adusă la cunoștință chiar de bunica lor, Victoria Frișan. Aceasta ne-a contactat după ce a citit în Glasul Aradului despre cazul celor doi copii aflați în grija statului care ar fi fost supuși de un cetățean străin, de 76 de ani, unor experiențe cumplite, fiind agresați și abuzați sexual. Bărbatul ajunsese în România cu pretextul că se ocupă de copiii defavorizați, însă a profitat de pe urma lor. „Nepoții mei locuiesc, sau cel puțin au locuit într-una din casele deținute sau administrate de acest neamț, despre care acum aud că este pedofil“, ne spune Victoria Frișan.

Povestea începe în 2014

Băiatul Victoriei Frișan s-a căsătorit în anul 2014, iar imediat după căsătorie a plecat împreună cu soția sa în Franța. Acolo era șofer de TIR, iar cei doi copii s-au născut în Franța. Conform celor relatate de Victoria Frișan, problemele au început în anul 2020, când nora sa a profitat de faptul că soțul ei era plecat în misiune cu TIR-ul și a depus o plângere la poliție cum că acesta „o violează de trei ani de zile“.

Au urmat încă patru declarații, toate însă confuze. Chiar în cea de-a doua, soția a recunoscut că a interpretat greșit termenul „viol“.

Cert este că din declarațiile date la poliție și din certurile celor doi, autoritățile franceze au înțeles că cel mai bine ar pentru copii să nu mai rămână în cadrul acestei familii. Astfel, de teama de a nu fi lăsați de către autoritățile franceze fără copii, cei doi soți au hotărât, împreună, să revină în România. Familia s-a mutat la părinții soțului, în localitatea Vănători, din județul Arad.

Acuzații de tentativă de crimă

Viața și-a reluat cursul normal, iar lucrurile păreau că se liniștesc în familie. Pe data de 30 aprilie 2022, totul avea însă să se schimbe dintr-o dată. Se pare că în urma unor certuri dintre cei doi soți, lucrurile au degenerat extrem de urât.

Soțul Victoriei Frișan și totodată bunicul celor doi copii, și-a găsit nepoții legați de pat, iar pe nora sa, mama copiilor, amenințând: „Decât să îmi las copiii cu voi, mai bine îi omor!“.

Nu se știe exact ce s-a întâmplat acolo, cert este că în urma acestui incident, nora a chemat poliția și l-a acuzat pe socrul său de tentativă de omor, că ar fi vrut să o omoare. Întrebat de către polițiști de ce nu a alertat el primul starea în care se aflau copiii, bărbatul a replicat: „Doar nu era să las acești copii fără mamă! Credeam că este un episod de nebunie prin care trece, iar lucrurile se vor calma“. Speranțele omului au fost însă departe de a fi îndeplinite, calvarul era de abia la început.

Începutul chinului

Pe data de 7 iulie, copiii au fost încredințați mamei lor, printr-o ordonanță prezidențială. „La plecarea din casa noastră, o doamnă de la Protecția Copilului a făcut un raport în care specifica următoarele: «copiii sunt într-o situație de sănătate fizică și mintală bună; sunt bine îngrijiți, cu o relație bună cu tatăl și bunicii paterni; va trebui să țină legătura cu tatăl și cu bunicii paterni, având dreptul în fiecare sfârșit de săptămână la vizită și la joacă cu ei».

Copiii au ajuns la Lipova, într-una din casele de tip familial care înțeleg că sunt deținute de germanul acuzat acum de pedofilie.
Încă din prima săptămână, s-au făcut presiuni de tot felul și am fost împiedicați să stăm singuri cu copiii. De fiecare dată, eram însoțiți de persoane care locuiau la centru. Un avocat și o angajată ne-au specificat încă de la prima vizită că putem sta cu copiii doar în prezența lor și doar o oră. La întrebarea mea: care ar fi motivele pentru care ni se pun astfel de condiții, mi s-a răspuns în felul următor: «Eu, avocatul, și Protecția Copilului ne ocupăm de copii». Deci, în consecință, erau deja institutionalizați.
O doamnă de la Protecția Copilului și-a schimbat între timp părerea și a început să întocmească rapoarte defavorabile nouă, în baza celor spuse de nora mea, care nu s-au probat. Încă eu nu cred că era în drept să facă afirmații mincinoase doar ca să favorizeze o parte, ea neștiind adevărul.
Așa am petrecut toată vara. La sfârșit de săptămână încercam să nu pierdem contactul cu copiii. Uneori eram primți să-i vedem, uneori era tăcere. Nimeni nu aducea copiii la vizită, nici nu răspundea la telefon. Dată fiind situația de hărțuire, mergeam de fiecare dată însoțiți de martori.
În luna august, printr-o hotărâre judecătorească am obținut dreptul de a lua copiii în vizită la domiciliu, dar au refuzat să ni-i dea. Asta în ciuda faptului că ei și-ar fi dorit foarte mult asta și au fost încântați de idee.

Într-una din zile, într-o sâmbătă, am apelat chiar la 112 pentru a putea lua copiii, conform hotărârii judecătorești. S-a prezentat un echipaj al poliției, a discutat cu ei și deși copiii erau cu noi, dorind să vină în vizită, nu i-au lăsat și nici poliția nu a făcut nimic.

În acea sâmbătă, băiatul de 5 ani și jumătate a spus de față cu poliția că mama îi bate și ziua și noaptea și chiar atunci, înainte să ajungem noi, au fost bătuți. Nu s-a întocmit niciun raport, au spus că nu trebuie să se întocmească.
De atunci, copiii au fost supuși la presiuni, care se fac în continuare.
În noiembrie am câștigat apelul pe care l-au depus la Hotărâre și am mers după copii. De data asta s-a schimbat tactica: acum nu mai voiau copiii să vină. Deja erau agitați și înspăimântați.
Am reușit să luăm fetița acasă, unde am constatat, ceea ce s-a și putut demonstra ulterior, că este foarte bolnavă. Duminică am internat-o în spital, la Pediatrie 2 Arad, unde seara a fost adus și băiatul și internat cu același diagnostic. Avem dovezi că erau rău tratați din punct de vedere alimentar, există la dosar fișele de internare și externare.

Externarea s-a făcut pe bază de semnătură, contra a ceea ce spunea medicul.
Imaginile pe care le-am trimis sunt de la a doua încercare de a lua copiii (n.red. Videourile nu pot fi redate din cauza faptului că conțin imagini cu cei doi minori). Am înregistrarea integrală, unde cu răbdare am reușit să luăm ambii copii, deși ei (n.red. Cei de la Centru) au făcut tot felul de tertipuri. Bărbații din imagine erau cunoscuți de copii, deoarece se vede că se apropie de ei.
La acea vizită, copiii au fost fericiți și au început să povestească lucruri anormale despre ceea ce li se întâmplă. Din păcate, pentru ei era ceva normal, adică să-i vezi penisul unui bărbat și să te pună să-l atingi. Fetița ne-a spus că «acum, Koko îi pune mâna la «puță» și arătând locul și făcând de asemenea gesturi de sex. Koko este amantul norei mele și doarme în același pat cu fetița și cu mama ei.

Există proces penal deschis, dar vor să-l mușamalizeze deoarece ar fi vinovată și asociația și în asta e implicata și un comisar de poliție care a făcut totul ca să ascundă adevărul și a lăsat copiii pe mâna prăduitorilor.
Se vor disculpa, aducând acuzații care încep însă să se destrame încet, dar sigur. Există și unii oameni incoruptibili.
În urma denunțului de pe 17 decembrie, vinovații sunt liberi, iar noi am avut trei luni ordin de restricție cu dreptul de a vorbi online cu copiii, drept care ne-a fost încălcat, fiind blocați pe telefon și watts-up“, ne povestește Victoria Frișan.

Legătura cu copiii, complet eliminată

În acest moment, bunicii, împreună cu tatăl celor doi copii, nu mai pot lua legătura sub nicio formă cu ei. „Tot ce știm este că au locuit la casa de tip familial de pe strada George Coșbuc nr. 2, însă acum nu mai putem lua legătura sub nicio formă cu ei. Ni se interzice acest drept. Problema mea cea mai mare este însă că acești copii (n.red. Pe femeie o năpădesc lacrimile) sunt în pericol acolo unde sunt acum. Nu vrem altceva decât să îi protejăm și nu primim în schimb decât batjocură, acuzații și abuz – soțul meu este anchetat pentru tentativă de crimă, o acuzație pe atât de absurdă, pe atât de nedreaptă, suntem abuzați, iar copiii trăiesc în iad. Nu vrem altceva decât să se facă dreptate, să fim auziți, iar viața celor doi copilași să nu fie un calvar“, ne spune, disperată și printre hohote de plâns, bunica celor doi copii, Victoria Frișan.

Poziția DGASPC

Pentru a încerca să oferim un tablou cât mai întreg al evenimentelor, am luat legătura și cu reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Arad, care ne-au promis că ne vor furniza un punct de vedere în cursul zilei de luni.

Răspuns DGASPC:

„Referitor la cele publicate în cadrul articolului Dezvăluiri! Cazul de pedofilie scoate la suprafață un alt episod tulburător la Lipova: acuzații de tentativă de crimă; doi frați (3 și 6 ani), abuzați de amantul mamei; aceiași copii, legați de pat, de propria mamă, DGASPC Arad face următaorele precizări:

Cazul descris nu are nicio legătură cu cel invocat în articolul publicat, orice paralelă făcută fiind una tendențioasă și fără acoperire în realitate. Atât copiilor, cât și mamei acestora, le-au fost oferite servicii de specialitate, fiind protejați la o fundație, fără nicio legătură cu cea invocată în articol.

Cu privire la dosarul administrat de autoritățile competente din Franța, precizăm că acesta a fost finalizat cu neînceperea urmăririi penale în ceea ce o privește pe mamă, fiind tradus și transmis DGASPC Arad.

Precizăm că pe numele buncii, Victoria Frișan și pe numele lui Frișan Sorin jr. a fost emis un ordin de restricție în favoarea mamei și celor doi copii, ca urmare a exercitării de abuz emoțional asupra copiilor și recurgerii la diverse tertipuri de a înapoia copiii la finalul programului de vizitare stabilit de instanță. Ordinul de restricție a expirat pe data de 31.03.2023.

În ceea ce privește responsabilul de caz acesta întocmește rapoarte și consiliază părinții în vederea menținerii legăturilor personale cu părintele necustodiant, atât timp cât acest lucru nu aduce atingere interesului superior al copilului, care, în această situație, se referă la stabilitatea emoțională, integrare socio-educațională și evitarea revictmizării copiilor.

Programul de menținere a legăturilor personale este stabilit de instanță, prin sentință judecătorească. Familia Frișan nu a ținut cont de programul de activități al copiilor stabilit deja anterior, de multe ori, familia prezentându-se să ia copiii chiar dacă aceștia cunoșteau faptul că amândoi copiii participă la respectivele activități, iar copiii și-au manifestat opoziția de a petrece timp atât cu bunicii, cât și cu tatăl.

În ceea ce privește dosarul de abuz de la nivelul Parchetului de pe lângă Judecătoria Lipova acesta se află încă pe rolul instanței. Acuzațiile de viol au fost infirmate de raportul emis în urma evaluării de specialitate în cadrul Serviciului Județean de Medicină Legală.

Pe numele bunicului patern există un dosar penal pentru tentativă de omor aflat, în prezent, pe rol.

Familia Frișan a depus nenumărate reclamații la diverse instituții și organe de presă, rămase fără un rezultat favorabil acesteia“,

Cu considerație,

Director general

Erika Stark

Șef Serviciul Intervenție în Regim de Urgență, Situații de Abuz, Neglijare și Violență Domestică

Mihaela Codreanu

Recomandările redacției