Medicii de familie reacționează: „Nici în două spitale nu ar încăpea bolnavii de Covid, dacă nu am consulta noi“.

Doctorul Adrian Dărăbanțiu, medic de familie și vicepreședintele Colegiului Medicilor Arad, face niște dezvăluiri uluitoare în ceea ce privește sistemul sanitar din România și motivul pentru care numărul infectărilor Covid crește atât de mult la Arad. „La cabinetul nostru avem peste o sută de pacienți care sunt infectați cu virusul SARS COV2. Fiecare în parte este monitorizat zilnic, inclusiv în zilele libere; adică întrebat cum se simte, dacă are simptome: tuse, febră, oboseală, cât este saturația de oxigen, tensiunea arterială, pulsul, dacă se simte mai bine sau mai rău decât în ziua precedentă etc. Asta nu o facem doar noi, ci fiecare medic de familie. Noi nu avem timp să stăm pe Facebook, așa cum fac alții și să scriem mesaje kilometrice zilnic. Dacă nu am fi noi, medicii de familie, să consultăm, ar mai trebui construite încă două spitale și tot nu ar ajunge să interneze toți bolnavii de Covid, atât de multe cazuri sunt“, susține Adrian Dărăbanțiu.

Închiderea spitalului Covid de la Expo, o mare greșeală

Vicepreședintele Colegiului Medicilor are și o explicație personală pentru numărul crescut de forme medii și în special grave, la nivelul județului nostru. Este foarte important să se facă din timp evaluarea medicală a pacienților simptomatici, mai ales în cazul în care se agravează simpomele. Pentru asta este nevoie de o evaluare medicală; set de analize de laborator și CT pulmonar a pacientului, care din păcate durează cel putin 2-3 ore, timp în care pacientul trebuie să „aștepte” undeva. Până să fie închis, evaluarea pacientilor cu forme ușoare și medii se efectua prin spitalul Covid de la Expo. Am trecut însă prea ușor peste valul trei al pandemiei și consider că s-a luat o hotărâre pripită de a se închide acel spital de campanie. În loc să facem evaluarea acolo, unde aveam la dispoziție câteva sute de paturi, acum o facem la containere și din câte am înțeles se încearcă în subsolul/pivnița secției de Pediatrie, amenajarea a încă 15 paturi pentru spitalizarea de zi a pacienților. Accentuez: doar 15 paturi în condițiile în care avem la nivelul județului în jur de 500 de cazuri nou depistate zilnic!“, susține Dărăbanțiu.

În Arad, doar pe cine nu testezi nu are Covid

Rata de infectare este foarte mare atât în judetul Arad cât și în întreaga țară, astfel încât „aproape doar pe cine nu testezi nu are Covid. Temporizarea la domiciliu de către pacienți, care de foarte multe ori încearcă să «ascundă» boala, reticenți față de sistemul sanitar, insufientă/tardivă evaluare biologică și pe cale de consecință instituirea târzie a unui tratament în concordanță cu stadiul și forma bolii, fac ca multe cazuri să se agraveze și să ajungă prea târziu la spital și chiar mai grav, pe secția ATI.

Când spitalul de la Expo era funcțional, cazurile medii și grave care ajungeau în spitale erau procentual mai puține față de acum. Spitalele au reușit să facă față situației, chiar dacă în acea perioada inclusiv formele ușoare erau internate. Asta demonstrează faptul că spitalul de la Expo a fost eficient. Dacă medicii de familie nu ar consulta și nu ar monitoriza bolnavii, numărul cazurilor agravate ar fi și mai mare. Recunosc: medicii care lucrează acum în spitale duc greul, dar asta nu înseamnă că, noi, medicii de familie avem o viață ușoară. În plus, ne confruntăm cu o birocrație criminală“, atrage atenția dr. Dărăbanțiu.

În top negativ la morțile evitabile

Se poate spune că sistemul sanitar a omorât mai mulți oameni decât virusul în sine. „Din păcate, suntem în top negativ și la numărul de decese evitabile la 100.000 locuitori. Asta se traduce prin faptul că se pierd pacienți din motive imputabile modului de funcționare a sistemului sanitar. Cazul «Lăzărescu» este tipic, din păcate, pentru un caz de „deces evitabil”.

Legea Sănătății, care de fapt guvernează sistemul sanitar din România, prin multiplele modificări și prevederi suprareglementate, face ca medicii să fie nevoiți să practice o medicină defensivă pentru a nu fi acuzați. Simplist, medicina defensivă se traduce prin următorul exemplu: un bolnav are mai multe afecțiuni. Cardiologul se ocupă strict de problema pe care pacientul o are la inimă. Diabetologul se ocupă strict de diabetul bolnavului, iar de astmul pacientului se ocupă alt specialist. Fiecare specialist își face felia lui, ca la carte, dar starea pacientului per ansamblu se poate agrava. Nimeni nu își asumă curajul de a depăși litera legii cu posibilitatea de a fi acuzat de malpraxis și de a vedea lucrurile în ansamblu“, atrage atenția vicepreședintele Colegiului Medicilor.

Recomandările redacției