Am fost la Șicula, într-o vizită de documentare, chiar de 8 Martie. Deși se anunța o zi extrem de încărcată pentru primarul Duțu Căprar, pentru că, printre altele, urma să participe la o întâlnire cu cadrele didactice din Șicula, Gurba și Chereluș, a avut amabilitatea să ne acorde o întrevedere, pentru a ne prezenta câteva dintre planurile de viitor. Edilul susține că unitatea administrativ-teritorială pe care o conduce nu a avut datorii la nimeni, având în vedere că bugetul de cheltuieli a fost și este foarte bine echilibrat, pentru a fi în concordanță cu veniturile. „În primul rând vreau să vă spun că nu avem datorii la nimeni, suntem pe zero. Deși avem nevoie de bani ca de aer, ne întindem doar atât cât putem. Pe viitor vrem să construim o capelă mortuară la Șicula, în funcție de rezolvarea problemei de proprietăți la Chereluș. Avem în vedere să demarăm și acolo o astfel de lucrare. Vrem, de asemenea, să ne apucăm de reconstruirea podețelor și refacerea șanțurilor de colectare a ape- lor pluviale din întreaga comună”, a declarat primarul Duțu Căprar. În continuare, acesta a vorbit despre lucrările care se vor face în centrele a două localități și la instalațiile de iluminat stradal. „Printre prioritățile noastre se află și modernizarea centrelor civice din Șicula și Chereluș. Totodată vom extinde iluminatul public în centrele celor trei localități, vom continua modernizarea drumurilor, inclusiv a celor agricole, din toată comuna”, a continuat Duțu Căprar. Comuna va obține și sume importante din proiecte, sume care sunt destinate infrastructurii din educație. „Este un lucru foarte important pentru noi că am câștigat proiectele de modernizare a școlilor din Șicula și Gurba. În funcție de bugetul propriu pe care îl vom avea mi-aș dori să refacem și covorul asfaltic în centrul localității Șicula”, a ținut să precizeze primarul. Mai trebuie spus că în momentul de față se lucrează la un studiu de fezabilitate pentru introducerea gazului metan. „Ca un element de noutate, aș vrea să menționez că acest studiu se face în tandem cu comuna Cermei, urmând ca la finalul lucrărilor, Cermeiul să fie alimentat cu gaz de la stația care va fi amplasată pe teritoriul administrativ al comunei Șicula”, afirmă primarul.
„Un popor fără tradiții moare ca nație”
Autoritățile locale din Șicula pun un mare preț pe tradiții și obiceiurile populare, astfel încât acordă tot timpul atenție activităților cultural-educative. „Se spune că un popor fără tradiții moare ca nație. De aceea, noi, șiculanii păstram tradițiile populare moștenite din moși-strămoși. Astfel dezvoltăm activitățile culturale, sportive și educaționale. Și anul acesta vom organiza o serie de activități specifice tinerilor, pentru a-i determina să păstreze obiceiurile și să rămână în locurile natale”, a mai spus primarul.
O zi frumoasă de 8 Martie
Ziua de 8 Martie, Ziua Internațională a Femeii, nu a trecut nebăgată în seamă la Șicula. Și nici nu avea cum să treacă, având în vedere rolul important pe care îl joacă doamnele și domnișoarele în orice comunitate. Cu acest prilej, cadrele didactice din cele trei școli, Șicula, Gurba și Chereluș, au fost invitate la Căminul Cultural din Șicula de către primarul Duțu Căprar. Li s-au oferit buchete de flori, după care au fost servite cu bucate tradiționale specifice Șiculei, asezonate cu dulciuri și băuturi răcoritoare. În ceea ce-l privește, primarul Duțu Căprar, a vorbit despre semnificația acestei sărbători, mulțumindu-le cadrelor didactice pentru participare. De asemenea, le-a cerut să aibă în vedere ridicarea nivelului învățământului până acolo unde îi este locul, „la loc de cinste”, să păstreze tradițiile și valorile comunei, având în vedere că Șicula este o comună cu renume. Una dintre profesoarele prezente a ținut la rândul său să-i mulțumească primarului pentru un 8 Martie reușit. „Îi mulțumim domnului primar pentru grija pe care ne-o poartă cu ocazia acestei sărbători când este cinstită femeia”, susține Nicoleta Purice.
Sătenii își apreciază alesul
Așa cum procedăm de obicei când mergem în documentare prin județ, am stat de vorbă și cu câțiva localnici, pentru a vedea ce părere au despre administrația locală și ce și-ar dori lumea de la primar. Trebuie spus că nu am auzit o vorbă rea la adresa primarului Duțu Căprar, deși unii mai au rețineri de frica fostului edil-șef. „Eu l-am votat pe domnul primar și îmi pare bine că am făcut-o. Om de nivelul domnului Căprar nu mai avem în comună. Are toate calitățile necesare pentru a ocupa această funcție. Când intri în Primărie, dă dovadă de un respect deosebit. Imediat intră în vorbă cu tine și te întreabă cu ce poate să te ajute. Este un lucru foarte important penmtru un primar”, povestește Constantin Bodea, un pensinar de 74 de ani. De altfel, trebuie spus că actualul edil al comunei este foarte apreciat de oameni. „Noi am dorit de foarte multă vreme o schimbare la Primărie, dar acesr lucru s-a putut întâmpla cu greu, pentru că una îți spun oamenii în față, și altceva pe la spate. L-am vrut primar pe domnul Căprar și s-a dovedit că am avut dreptate. Uitați-vă ce urât se comportă cu presa primarul de la Timișoara. Cu primarul nostru însă, ți-e drag să stai de vorbă”, afirmă o săteancă. „Nu puem decât să avem cuvinte de laudă la adresa domnului primar. Este un om cu pregătire, cu experiență și a fost educat de mic să-i respecte pe ceilalți”, afirmă și Aurel Nieș, un alt localnic pe care l-am întâlnit pe stradă.
Actualitate 48
Calendarul alegerilor parlamentare 2024: când începe campania electorală și când se votează pentru Senat și Camera Deputaților
citește mai mult »