Dezvoltarea serviciilor sociale în județ – în dezbatere publică

0
585

Primari din județ, furnizori publici și privați de servicii sociale precum și reprezentanți ai administrației locale au fost chemați la o dezbatere pe tema strategiei de dezvoltare a serviciilor sociale. Dezbaterea cu rol de consultare publică a fost organizată joi, de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, la Consiliul Județean. Prin această stragie este urmărită asigurarea unor  servicii eficiente pentru persoane cu dizabilități sau din grupuri vulnerabile.

Această consultare a avut scopul de revizuire a acestei strategii de dezvoltare a serviciilor sociale pe termen lung.

Strategia de dezvoltare a serviciilor sociale din județul Arad 2014-2020 este un document programatic ce prevede planuri și activități concrete pentru prevenirea și combaterea excluziunii sociale a persoanelor vulnerabile din județul Arad, pe termen mediu și dezvoltă acțiunile menite să crească capacitatea de intervenție la nivel local, prin organizațiile și instituțiile abilitate, pentru a răspunde nevoilor grupurilor vulnerabile, dar și să promoveze implicarea comunității în prevenirea și rezolvarea problemelor din domeniul social.

Misiunea strategiei

Misiunea Strategiei județene de dezvoltare a serviciilor sociale este de a crea şi a implementa un sistem performant de proiectare şi furnizare a serviciilor sociale, printr-o abordare integrată, participativă, multisectorială şi interinstituţională, bazată pe problematica socială a grupurilor vulnerabile din județ.

„Este foarte important pentru noi să avem, periodic, aceste dezbateri cu ONG-urile și asistenții sociali din primăriile din jude,  de altfel partenerii noștri de bază, pentru că Strategia se concentrează pe protejarea, apărarea şi garantarea tuturor drepturilor omului şi copilului, aşa cum sunt menţionate în Declaraţia Universală a Drepturilor Omului şi Convenţia ONU cu privire la drepturile copilului, în contextul ansamblului drepturilor şi libertăţilor fundamentale. Atfel, prin implementarea ei se va asigura creşterea calităţii vieţii copiilor şi a persoanelor aflate în situaţii de risc, urmărindu-se ca toate serviciile să respecte standardele minime naţionale prevăzute prin lege”, a spus Erika Stark, directorul general al DGASPC Arad.

Nu în ultimul rând, cu prilejul întâlnirii de lucru organizate la CJA, specialiștii Serviciului Strategii, Proiecte, Monitorizare, Relații ONG din cadrul DGASPC Arad, împreună cu reprezentanții ONG-urilor și ai primăriilor din județ, au realizat evaluarea Planului anual de acțiune pentru anul 2018 și propunerea Planului anual de acţiune privind implementarea strategiei pentru anul 2019.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.