Direcția Generală Anticorupție Arad a participat la efectuarea a nu mai puțin de 47 de percheziții domiciliare pe raza a trei județe. Astăzi, ofițeri de poliție judiciară din 22 de servicii județene ale Direcţiei Generale Anticorupţie (Sibiu, Mureş, Vâlcea, Alba, Hunedoara, Argeş, Arad, Timiş, Bistriţa-Năsăud, Sălaj, Cluj, Harghita, Covasna, Braşov, Maramureș, Satu Mare, Olt, Dolj, Gorj, Mehedinți, Dâmbovița și Teleorman) și Structura Centrală, sub coordonarea procurorilor de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea și Parchetului de pe lângă Tribunalul Mureș, au efectuat, în total, 47 de percheziții domiciliare pe raza județelor Sibiu, Vâlcea și Mureș, precum și ridicări de înscrisuri de la o instituție publică din București, în trei dosare penale constituite la nivelul celor trei unități de parchet, având ca obiect fapte de corupție săvârșite de funcționari publici cu și fără calitate specială și persoane civile, în legătură cu activități de identificare, omologare și verificare a stării tehnice a vehiculelor în vederea înmatriculării.

Între cele trei dosare penale există conexiuni privind realizarea activităților infracționale. Astfel, la Sibiu, ofițerii D.G.A., sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, au efectuat 16 percheziţii domiciliare şi au pus în executare 20 mandate de aducere în Sibiu, Vâlcea şi Mureş, mandate emise pe numele unor suspecţi, dintre care trei lucrători MAI.

În cadrul dosarului penal constituit la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, sunt cercetaţi opt funcţionari din cadrul unei instituții publice (șapte din Sibiu şi unul din Vâlcea), pentru fapte de corupţie legate de atribuţiunile de serviciu referitoare la procedura de inspecţie a vehiculelor în vederea înmatriculării. Totodată, sunt cercetați trei angajați MAI, pentru fapte de corupţie în legătură cu procedura de înmatriculare a vehiculelor (luare de mită și trafic de influență) și nouă persoane fizice fără calitate specială implicate în săvârşirea faptelor sub forma complicităţii (intermediari care se ocupau cu identificarea de clienţi, preluarea sumelor de bani şi remiterea ulterioară către angajaţii instituției publice).

La Vâlcea, ofițerii DGA, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea, au efectuat 24 percheziții domiciliare pe raza județului, dintre care 12 la o instituție publică, 11 la locuințe ale unor persoane fizice și una la sediul unei societăți comerciale.

Dosarul penal constituit la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea a fost înregistrat la data de 01.08.2017, ca urmare a sesizării din oficiu a Serviciului Județean Anticorupție Vâlcea și vizează suspiciuni privind săvârșirea, de către funcționari publici și alte persoane, a unor infracțiuni de corupție, săvârșite în perioada 2017-2019, în legătură cu activități de identificare, omologare și verificare a stării tehnice a vehiculelor. Simultan cu activitățile de percheziție domiciliară au loc audieri de persoane la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea, iar polițiștii D.G.A efectuează verificări și ridicări de înscrisuri de la o instituție publică din localitate.

La Mureș, ofițerii DGA, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Mureș au efectuat șapte percheziții domiciliare, dintre care două la un agent de poliție, cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană. De asemenea, pun în executare un mandat de aducere pentru audierea unei persoane în calitate de suspect. Dosarul penal a fost înregistrat la Parchetul de pe lângă Tribunalul  Mureș ca urmare a sesizării din oficiu a ofițerilor DGA- SJA Mureș.

În urma documentării cauzei a reieșit faptul că, în perioada 2017-2019, agentul de de poliție a efectuat operațiuni comerciale de vânzare a unor autoturisme second hand, fără ca veniturile obținute și activitățile desfășurate să fie declarate și nici menționate în documentele specifice. Totodată, din cercetări a mai rezultat că, în derularea activităților comerciale, agentul de poliție a fost sprijinit de persoane fizice și funcționari ai unor instituții publice de pe raza județului Sibiu. În cauză, ofițerii DGA din cadrul structurii centrale au efectuat, totodată, ridicări de înscrisuri și date informatice de la sediul central al unei instituții publice din București.

Recomandările redacției