Îngrijorător! Aproape 30.000 de arădeni suferă de diabet, o boală cronică, fără șansă de vindecare. Bolnavii sunt supuși unui tratament dur pe întreaga perioadă a vieții, unii dependenți total de insulină, în timp ce ceilalți sunt nevoiți să se trateze oral, cu antidiabetice. Mulți dintre bolnavi pierd însă lupta cu boala, peste o sută de arădeni decedând anual.

Cel mai mare număr de cazuri se înregistrează în mediul urban.

În fiecare an la 14 noiembrie este sărbătorită „Ziua Mondială a Diabetului”, iar celebrarea este condusă de către Federaţia Internaţională de Diabet (FID) şi asociaţiile membre. Campania îşi propune să atragă atenţia asupra problemelor de importanţă majoră în privinţa diabetului zaharat şi să menţină diabetul în atenţia populaţiei în mod susţinut.

Strategia globală privind dieta, activitatea fizică și sănătatea completează munca OMS în domeniul diabetului, prin canalizarea pe abordări populaționale pentru promovarea alimentației sănătoase și a activității fizice regulate, iar astfel, de reducere a problemei globale legată de obezitate și persoanele supraponderale. În anul 2017, la nivel mondial, trăiau peste 425 milioane de persoane (20-79 ani) cu diabet, în 2045 se prognozează un număr de 629 milioane, iar cele mai multe dintre aceste persoane aveau diabet tip 2 (352 milioane), care poate fi prevenit prin activitate fizică regulată, dieta sănătoasă, echilibrată și promovarea unui stil sănătos de viață. În acelaşi an (2017) numărul deceselor datorate diabetului şi hiperglicemiei a fost de 3,7 milioane, din care 1,5 milioane decese au fost cauzate de diabet, ne-a declarat Constantin Cătană, directorul Direcției de Sănătate Publică Arad.

În anul 2017, în România, la o populaţie adultă de 14.382.000 erau înregistrate 1.785.300 cazuri de diabet la adulţi cu vârste între 20 și 79 de ani, cu o prevalenţă a bolii de 12,4%. În realitate există numeroase cazuri de diabet nediagnosticate.

Sute de decese

În judeţul Arad, conform datelor statistice din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului Arad, la nivelul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, în ambulator, în cabinetele de diabet si boli de nutriție în anul 2018 erau înregistrate 29.138 cazuri, cu 455 cazuri mai multe față de 2017, cu 17.156 cazuri în mediul urban, față de 11.982 cazuri în mediul rural.

Incidența în 2018, a fost de 1.286 cazuri.

Din totalul cazurilor de diabet (29.138), 5.279 sunt insulino-dependenți, cu 3.178 cazuri în mediul urban și 2.101 cazuri în mediul rural, iar 23.859 sunt tratați cu antidiabetice orale, cu 13.978 cazuri în mediul urban și 9.881 cazuri în mediul rural.

Numărul deceselor înregistrate în 2018, a fost de 124, cu 54 decese în spital, și 70 decese la domiciliu.

Mitul dulciurilor

Diabetul este o boală în cadrul căreia organismul nu poate folosi glucidele din alimentaţie. Glucoza este sursa principală de energie a organismului însă, pentru a putea fi utilizată, ea trebuie să pătrundă în celule. Acest lucru se face cu ajutorul insulinei, un hormon secretat de pancreas, care are rolul de a menţine nivelul glucozei în sânge în limitele normale.

Diabetul începe să îşi facă simţită prezenţa atunci când pancreasul nu produce destulă insulină sau chiar deloc, ori atunci când insulina nu este folosită corect.

Factorii ereditari pot juca un rol important în apariţia diabetului, însă cauza exactă care duce la această anomalie a pancreasului nu este pe deplin cunoscută.

Există însă câţiva factori de risc pe care îi poţi modifica, astfel încât să reduci semnificativ şansele de a face diabet. Aceşti factori includ greutatea ponderală excesivă, sedentarismul, fumatul, stresul sau consumul excesiv de alcool.

Multe persoane încă mai cred în mitul care spune că dulciurile ar fi de vină pentru apariţia diabetului. Or, această afirmaţie este doar pe jumătate adevărată.

Semnele prin care poţi recunoaşte diabetul pot trece uşor cu vederea iar în unele situaţii acestea lipsesc cu desăvârşire.

Iată care sunt simptomele uzuale ale diabetului: urinare frecventă; sete excesivă; foame intensă (chiar şi la scurt timp după ce ai mâncat); scădere bruscă în greutate (fără a ţine o dietă); oboseală prelungită; vedere neclară;

răni sau tăieturi care se vindecă greu; infecţii repetate; durere, amorţeală sau furnicături în mâini sau picioare.

Recomandările redacției