Diaconița_OlimpiadaConsiliul Judeţean Arad lansează o nouă invitaţie pentru acest sfârşit de săptămână, cu ocazia desfăşurării Festivalului de spiritualitate şi artă sacră românească „Filocalia”, în cea de-a doua ediţie, dedicată Sfinţilor Martiri Brâncoveni. Invitaţia face trimitere la „Diaconiţa Olimpiada”, un spectacol de teatru care se va juca sâmbătă, 12 aprilie, de la ora 18, 00, la Palatul Cultural, spectacol care „oferă publicului modele de viaţă creştină într-o lume cu valori în criză şi prezintă confesiunea unei femei aflate în căutarea sensului existenţei şi a lui Dumnezeu”.

Scenariul este o adaptare după scrisorile Sfântului Ioan Gură de Aur către diaconiţa Olimpiada, la sfârşitul secolului al IV-lea- începutul secolului al V-lea. Din exil, Sfântul Ioan Gură de Aur a corespondat cu un număr mare de persoane, din vasta corespondenţă ajungând la noi 236 de scrisori. Cele mai complexe şi elaborate sunt însă adresate unei femei, „Diaconiţa Olimpiada”, care a ctitorit prima mănăstire de maici din Constantinopol. Iată şi un scurt fragment: „Ți-am trimis o lucrare  cu următorul subiect: <<Nimeni nu-l poate vătăma pe cel ce nu se vatămă singur>>. Citeşte-o des, citeşte-o cu voce tare. Îţi va fi un leac minunat, dacă voieşti să-l iei. Iar dacă te încăpăţânezi şi nu vrei  să ieşi din mlaştina tristeţii tale, cu toate numeroasele mele sfaturi şi îndemnuri, nu-mi va fi nici mie uşor să te ascult şi să-ţi trimit scrisori dese  de vreme ce n-ai câştigat nimic din ele spre înviorarea ta.”

„Actualitatea textului adoptat constă în faptul că răspunde și multor întrebări ale omului contemporan. El mângâie pe cei în durere și îndeamnă pe cei în suferință și necaz la răbdare și rugăciune”, transmit organizatorii.

Spectacolul, care durează aproximativ 50 de minute, a fost realizat sub coordonarea Prea Sfinţitului Varsanufie Prahoveanul, episcop- vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, în regia lui Marian Popescu, şi o are ca protagonistă pe cunoscuta actriţă Ana Calciu.

Reamintim cititorilor că festivalul „Filocalia” este organizat de Consiliul Judeţean Arad şi Centrul Cultural Judeţean Arad, în parteneriat cu Arhiepiscopia Aradului. Festivalul se va încheia duminică, 13 aprilie, cu conferinţa „Suflet românesc”, susţinută de Dan Puric la Palatul Cultural, de la ora 18.

Intrarea este liberă la toate evenimentele.

Recomandările redacției