Interviu cu doamna Ştefania Panaitescu, candidat independent la alegerile europarlamentare din 24-25 mai 2014

panaitescu– Doamnă Ştefania Panaitescu,  vă propun să începem discuția noastră pornind de la o postare recentă pe pagina dumneavoastră Facebook şi website www.stefania-maria.webnode.ro: „Meseria de politician NU EXISTĂ! Oricine vrea să depună energie şi forţă intelectuală pentru comunitate TREBUIE SĂ AIBĂ CEL PUŢIN două meserii deja şi să vorbească cel puţin 3 limbi fluent. Aceasta este viziunea mea. EU am făcut deja trei meserii în 22 de ani de vechime în muncă şi vorbesc  fluent 4 limbi. Vă solicit sprijinul şi încrederea pentru a vă repre­zenta în Parlamentul European”. De ce candidat independent? Nu aţi găsit nici un partid politic care să vă reprezinte şi pe care să încercaţi să îl reprezentaţi în Parlamentul European?
Ştefania Panaitescu – Ca şi mine, cunoaşteţi foarte bine situaţia în ţară. Cei şapte ani de emigrare au trecut CA O CLIPĂ de LUPTĂ pentru noi cei ce am decis să luăm totul de la capăt … Din păcate se pare că cei 7 ani nu au adus NICIO schimbare în bine în atmosferă şi problemele din ţară … Abia acum, după mai bine de o decadă de TIMORARE din cauza atacurilor la care a fost supusă, Justiţia începe să-şi reia rolul şi locul ei în socie­tatea românească.  Iată de ce consider că nu mai trebuie alimentată situaţia de corupţie generalizată, politicardă. E momentul ca fiecare dintre noi să contribuie, în felul lui, la stoparea degradării situaţiei din România. Şi, aşa cum spune profesoara Eady Trice Morgan de la Liceul Henry Snyder, urăsc să aud (nimic mai vrednic de dispreţ), cel puţin pentru mine, replici gen „o singură persoană nu poate schimba nimic” … Fiecare dintre noi poate schimba ceva.
– În ultimii ani rata de participare a cetăţenilor români la vot este foarte redusă. Credeţi că în România ar trebui legiferată participarea obligatorie la vot, aşa cum este în Belgia?
Ştefania Panaitescu – Candidaţii independenţi şi motivaţi ca şi mine i-ar putea determina să vină la vot. Propria noastră conştiinţă trebuie să ne îndemne să votăm. Consider că încă nu e momentul să ni se impună să votăm în condiţiile în care deja e dificil de ajuns pentru o mare parte din diaspora să vo­teze, deoarece  Guvernul României nu înţelege să facă niciun pas în a veni în întâmpinarea cetăţenilor români.
– Citim  zilnic despre imagi­nea proastă pe care o au românii în lume… V-ați lovit de această problemă în activitatea dumneavoastră?
Ştefania Panaitescu – Da, ştiţi bine că se întâmplă. Am aplicat în aceşti 7 ani diverse tactici, toate cunoscute de altfel nouă, celor care lucrăm în străinătate şi care încercăm să schimbăm această percepţie greşită asupra României şi românilor. Săptămânile trecute am participat la o conferinţă organizată de Ambasada Landului Bayern la Bruxelles pe tema migraţiei forţei de muncă cu toată problematica adiacentă. Am luat cuvântul şi am împărtăşit exerienta mea de român ajuns la Bruxelles în vara anului 2006 cu doar 250 de euro în buzunar; cum mi-am dozat aceste resurse, primele acţiuni să caut un job, să-mi fac rost de o bicicletă pentru a mă deplasa fără cost etc. Iar asta reprezintă normalitatea, toţi romanii sosiţi cauta de lucru, să-şi economisească resursele, să reziste. În nici un caz ce se insinuează în mod constant despre români şi bulgari.
– Cum vedeți dumneavoastră comunitatea românească din diaspora? Credeți că noi, românii, putem avea o comunitate unită, o comunitate exemplu pentru cei din jur? Sau este o utopie?
Ştefania Panaitescu – Da, putem şi eu cred că deja există nuclee bine închegate în diverse branşe, ori comunităţi de interese. E o chestiune de a le conecta şi asta îmi propun să fac şi eu.
– De ce credeţi că are nevoie România în această perioadă?
Ştefania Panaitescu – De unitatea în diversitatea noastră! Diaspora şi ţara formează un TOT in­se- parabil mai ales acum când aproape patru milioane de români lucrează în străinătate. Doar aşa vom realiza  schimbarea pe care o dorim în ţară şi a imaginii noastre din străinătate.  Dacă doriţi, să distilăm în noi toţi o combinaţie letală pentru corupţia politicianistă din România şi din statele Uniunii unde destinul ne-a aruncat! Să ne umplem de dârzenia moţilor şi bihorenilor salvatori din Apuseni, a bănăţenilor şi oltenilor ageri la minte şi rapizi, din rezistenţa şi religiozitatea profundă a Moldovei, din spiritul şugubăţ dar şi deosebit de orientat al bucureştenilor şi teleormănenilor. Se poate, eu aşa simt.
– Un mesaj de final pentru cititorii ziarului nostru?
Ştefania Panaitescu – Avem 2014 motive pentru care trebuie să credem în destinul nostru frumos ca naţie şi spirit românesc! Trebuie doar să VREM!  EU am decis că VREAU!
 (D.S.)

Recomandările redacției