Diaspora trebuie să-şi facă curăţenie în propria ogradă

1
322

Recunosc că am fost surprins de mulţimea postărilor pe facebook a unor mesaje virulente împotriva românilor care se întorc acasă din ţări puternic afectate de coronavirus. Au fost lansate invective, grobianisme şi acuze, ba chiar îndemnuri de genul „Dacă tot vreţi o ţară ca afară, staţi dracului acolo, nu veniţi să ne îmbolnăviţi pe noi”. Uimit de violenţa atacurilor, am vrut să scriu un articol în care să explic că acestea sunt nedrepte, că oamenii care au plecat în pribegie pentru un an, doi sau mai mulţi, pentru a aduna nişte bănuţi, cu certitudine nu participă la mitinguri pentru a-şi huli ţara, ci îşi văd de munca pentru care s-au dus acolo. Desigur, unii s-au întors în ţară doar pentru că, acum, aici pericolul este mult mai mic decât în străinătate şi, vorba latinului, spusă pe româneşte, patria este acolo unde îţi este bine, dar cei mai mulţi au venit nu doar în încercarea de a-şi salva pielea, ci pentru că este profund omenesc ca atunci când viaţa îţi este în cumpănă să fii alături de cei dragi, de familia ta. Îmi închipui câtă disperare trebuie să fie în sufletele copiilor, părinţilor sau bunicilor de acasă atunci când un membru al familiei este într-o ţară în care moartea pândeşte la tot pasul.
Să ne punem noi înşine în situaţia lor: dacă am avea părinţii sau copiii plecaţi la muncă, nu ne-am dori din tot sufletul să vină acasă, să fie alături de noi? Toate acestea voiam să le scriu, dar, iată că toc­mai când voiam să încep articolul, la televizor apare o cucoană sofisticată, plină de brăţări, cercei şi alte zorzoane, venită din Italia, care se lansează într-un val de atacuri împotriva lui Iohannis, a guvernului şi a României, care nu sunt în stare să gestioneze cum trebuie situaţia, nu sunt buni de nimic, nu s-au pregătit pentru o asemenea situaţie. Un limbaj ca la uşa cortului, o dezlănţuire de acuze.  Când am auzit ce spune, pur şi simplu am explodat de furie şi am început să vorbesc singur, înjurând-o pe janghină mai rău ca ţiganii. Vorba unor facebook-işti: stai acolo şi crapă, cucoană, dacă ăia sunt mai bine pregătiţi! Şi nu am mai scris niciun articol. După ce m-am calmat, am început să mă întreb dacă acea japiţă reprezintă diaspora şi am ajuns la concluzia că nu, ci îi reprezintă pe cei care nu vor decât să scoată un profit din faptul că sunt diasporezi, să se erijeze în mari patrioţi cu pretenţii de lideri, să aibă dreptul să propună legi care se referă la românii din ţară şi nu la ei, să decidă cine e bun de preşedinte sau de premier. Aceştia sunt, de fapt, cei care discreditează diaspora, punându-se în slujba unor tabere politice din ţară. Nu pe degeaba, ci pe bani grei. Ar fi timpul ca românii plecaţi în străinătate să nu se mai lase manipulaţi de aceşti profitori, să nu le mai facă jocurile murdare, să îşi facă curăţenie în propria ogradă. 

1 COMENTARIU

  1. Apreciez calitatea articolului,fiind și eu de această părere,,Diasporezii se lasă prea ușor manipulați de către politicieni,,Divide et Impera,,Unii mușcă prea ușor momelile întinse de politicieni în calitate de căutători de votanți! Desigur printre românii plecați în alte țări,alături de oameni de valoare,profesioniști,etc plecați în căutarea unui trai mai bun,se află și alții,destui de mulți la număr,tot un fel de ,,profesioniști,,care se ocupă de lucruri mai puțin curate.Oricum ei toții sunt semenii noștri cu bune și cu rele.Reîntoarcerea lor în țară în momente de restriște,nu poate fi oprită,desigur,respectând legile în vigoare,fără a încerca trucuri pentru a se sustrage măsurilor ordonate de către guvernanți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.