Digitalizare pentru situația din spitale. Proiectul inițiat de DSP Arad este primul din țară

0
1172

În câteva săptămâni, situația de pe secțiile spitalicești și activitatea cadrelor medicale arădene va intra într-o bază de date ce va putea fi accesată simplu, printr-un click. Asta susține Horia Timiș, directorul Direcției de Sămătate Publică, care subliniază că, așa se va putea afla și verifica calitatea actului medical, performanțele personalului și chestiuni legate de costuri. Proiectul de digitalizare – primul de acest gen din țară a fost prezentat premierului Ludovic Orban și desigur, Ministerului Sănătății.

Conducerea Direcției de Sănătate Publică Arad a făcut parte din delegația arădeană care a prezentat Guvernului, proiecte ale Aradului. Prin proiect, prin centralizarea datelor se va putea cuantifica calitatea și performanțele în sănătate.

Prezentarea proiectelor noastre a avut succes. Aradul va deveni «digital»! Primul proiect prezentat a fost cel despre care am vorbit în conferință în cursul săptămânii trecute și anume, crearea unui centru de date privind situația din spitale, date care pot fi accesate printr-un click. (…)

Date din întreg sistemul de sănătate sunt deținute de Ministerul Sănătății, prin agenții, departamente, o parte – de CAS, o parte de Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate (…). Ei bine, noi am luat date într-o bază astfel încât, această bază să devină un instrument de management. Spre exemplu, vom putea afla repede, indici de complexitate a cazurilor, durata media de spitalizare, chestiuni legate de costuri pe secții. Vor exista fișe de management, indicatori astfel încât, să putem cunoaște cum este condusă o anumită secție. Foarte important, vom putea cunoaște performanțele managerilor și le vom expune administrației. Cu un așa sistem, la nivel general – întrucât sistemul se va prelua și de alte județe, politicul nu va putea impune o persoană pe funcție, dacă nu există competență. Indicatorii pe secții vor fi publici și ne dorim să existe transparență. În funcție de concluziile trase, administrațiile vor ști unde sunt necesare schimbări, unde sunt necesare investiții“, a susținut Horia Timiș, directorul Direcției de Sănătate Publică Arad. Acesta susține că următoarele demersuri vizează centralizarea datelor pe zona de vest a țării și precizează că și alte județe și-au manifestat deja interesul pentru preluarea proiectului.

Proiectul este susținut și de Asociația Cetatea Voluntarilor care va asigura o parte din dotările necesare.

Cea de a doua propunere făcută la București a fost de reoganizare a direcțiilor de sănătate publice, întrucât acestea trebuie să să aibă o adresabilitate mărită. Direcțiile de sănătate șți-au pierdut din atribuții în timp și ar trebui să și le recapete. Vreau ca activitatea din spitale să fie în coordonarea noastră, fie că acestea sunt în administrarea Ministerului Sănătății, fie că sunt administrate de administrația locală, a conchis Horia Timiș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.