Fostul preşedinte al PSD şi premier al României, Victor Ponta, se află într-o situaţie delicată. Tot timpul el a pedalat pe tema interesului naţional, de la care se trage şi numele partidului pe care l-a înfiinţat şi pe care îl păstoreşte. Tot interesul naţional
i-a dictat să pună decisiv umărul la dărâmarea Guvernului Dăncilă, care, în opinia lui, ducea ţara spre prăpastie. De fapt, zic eu, nu de interesul naţional l-a durut pe el, ci de propriul interes, acela de a face încă un pas spre ţinta lui finală, acapararea PSD. Ponta a spus în repetate rânduri că niciodată nu se va întoarce în PSD şi este clar că se va ţine de cuvînt. Aceasta, însă, nu înseamnă că nu încearcă din răsputeri să confişte pur şi simplu partidul. Strategia este simplă: slăbirea permanentă a PSD, concomitent cu creşterea Pro România, în primul rând prin racolarea cât mai multor PSD-işti. Pe principiul vaselor comunicante, la un moment se va ajunge ca PSD şi Pro România să fie egale ca forţă, iar alianţa să se impună de la sine. Alianţă care, aşa cum am mai spus, se va transforma în fuziune, noul partid urmând să fie condus de către el.
Pe lângă interesul naţional, Ponta a mai venit cu un motiv al acţiunilor sale: salvarea social democraţiei româneşti. Salvare care, desigur, presupune ca el, salvatorul, să fie şi liderul absolut. Părerea mea este că, în cele din urmă, acolo se va ajunge, startul urmând să fie dat după alegerile parlamentare de anul viitor, finişul fiind preconizat peste vreo trei ani. Deocamdată, însă, are de rezolvat o problemă dificilă, aceea de a stabili o strategie pe termen scurt privind poziţionarea faţă de actuala criză politică. După ce a stat de vorbă doar câteva minute cu Ludovic Orban, Ponta a spus că nici nu aveau ce discuta, din moment ce Pro România nu va susţine un Guvern Orban. La rândul lui, liderul PNL a spus că Ponta doar se alintă, dar până la urmă vor cădea la înţelegere, aşa cum s-a întâmplat şi la votarea moţiunii de cenzură. Cum e mai bine pentru Ponta şi Pro România, să susţină guvernul minoritar PNL, sau nu? Când a afirmat ce a afirmat, s-a referit strict la un guvern condus de Orban, sau în general la PNL? Adică, nu va vota învestirea lui Orban, însă după aceea se va declara mulţumit de o nouă propunere de premier din partea PNL? Personal, cred că a două variantă este cea mai plauzibilă.
O eventuală intrare la guvernare alături de PNL cred că este exclusă, pentru că ar fi o greşeală catastrofală, care ar transforma Pro România într-un apendice al liberalilor şi ar demonstra că pe Ponta îl doare fix în cot de salvarea social democraţiei româneşti. Ponta a declarat că vrea alegeri anticipate, concomitent cu alegerile locale sau la o săptămână distanţă. Dacă, în această idee, va respinge şi a două variantă de guvern, este posibil să mai câştige puncte faţă de PSD, dar la fel de bine s-ar putea să fie acuzat că trădează interesul naţional, menţinând instabilitatea politică a României.

Recomandările redacției