Încet încet UTA își cristalizează un nucleu de echipă, care rămâne neschimbat de la meci la meci. Printre jucătorii care s-au impus ca oameni de bază în echipa lui Gyuszi Balint este și fundașul central Alexandru Benga. O dovedesc cifrele: în sezonul trecut brașoveanul a jucat în 23 de partide, toate începute ca titular. Dintre meciurile în care nu s-a aflat în teren, unul singur a fost văzut de pe banca de rezerve, în celelalte Benga fiind, fie accidentat, fie suspendat. Anul acesta lucrurile au funcționat cam la fel. Înaltul fundaș central al UTA-ei s-a accidentat în perioada de pregătire, cauză pentru care a prins echipa ca titular abia în etapa a 6-a. De atunci însă nu și-a mai părăsit locul în primul 11, cu excepția partidei din Cupă, când a fost menajat, alături de alți câțiva jucători.

Mult mai puțin clare sunt însă lucrurile în ceea ce privește partenerul lui Benga în centrul apărării. Anul trecut, cuplul Benga – Erico fusese aproape bătut în cuie în echipa lui Balint, cei doi evoluând împreună în cele mai multe partide, 15, în care media de goluri primite a fost de sub un gol pe meci (12 goluri încasate cu cei doi pe teren, concomitent). În acest sezon parteneriatul nu mai pare însă la fel de sigur, cel puțin în acest moment. După 6 partide jucate de cei doi împreună, în care echipa a încasat 5 goluri (deci o medie care se înscrie în parametrii de anul trecut), brazilianul a trecut pe bancă iar în locul său a intrat în primul 11 croatul Vinko Medjimorec, venit la UTA în această vară. Cuplul Benga – Medjimorec s-a dovedit a fi unul de succes deocamdată, în cele două partide disputate în această formulă, echipa lui Balint neîncasând niciun gol.

În mediul suporterilor utiști circulă în această perioadă întrebarea „ce s-a întâmplat cu Erico?“ întrebare la care antrenorul arădenilor a încercat să răspundă, de mai multe ori, explicând că „nu se întâmplă nimic deosebit. Erico se pregătește foarte bine la antrenamente dar au fost câteva meciuri în care am făcut greșeli în apărare și a trebuit să venim cu o schimbare în acea zonă“. Cum schimbarea a dat rezultate, echipa nemaprimind goluri, este foarte posibil să asistăm la un banal caz de concurență între doi jucători apropiați ca valoare, titularul fiind ales dintre cel care dovedește, pe cifre, că se află într-o formă mai bună.

Benga pe de altă parte, spre deosebire de antrenorul său a evitat diplomatic și normal pe undeva, să își exprime direct sau voalat vreo preferință vis-a-vis de partenerul său din centrul defensivei, explicând că  Jocul meu e același, indiferent cu cine joc alături. Principiile postului și calitățile mele sunt aceleași deși, normal, trebuie să țin cont și de calitățile colegului. Sunt foarte focusat pe ce am eu de făcut, alături de cine joc trece în plan secund.“

Sigur că Erico este un fotbalist care punctează la „impresia artistică“ fiind un fundaș tehnic, căruia îi place să iasă cu mingea la picior și care a intrat la inima suporterilor nu doar prin personalitatea sa ci și prin golurile marcate în sezonul trecut. Este genul de fundaș care poate crea superioritate în jocul de construcție dar care îți poate face și probleme pe apărare prin riscurile pe care și le asumă. Medjimorec, pe de altă parte, e un fundaș mai „sobru“, care nu se complică, joacă simplu și lasă zona de creație a jocului în seama colegilor din fața sa. Cum însă în sezonul acesta în dreptul lui Erico da Silva s-au contabilizat mai mult erori individuale și nu goluri și, de asemenea, cum Laszlo Balint repetă de câteva săptămâni încoace, aproape obsesiv, cuvântul „eficiență“ e foarte probabil ca Benga – Medjimorec să fie cuplul pe care-l vom vedea și astăzi în teren.

(foto: uta-arad.ro)

Recomandările redacției