Considerații
Cu un subtitlu-Vechi unități  și instrumente  de măsură utilizate de măceni și de locuitorii satelor învecinate această nouă carte, poartă sigla Macea 2017 și  cuprinde peste o sută treizeci de pagini.
Au contribuit la realizarea noii apariții edi­toriale, prin traduceri în limba germană, Ro­salia Grama, în limba maghiară, Dan Demșea, iar ca și corectori, Horia Ungureanu, Dan Demșea, Dorina Pășcuțiu, Rosalia Grama. Tehnoredactarea, și concepția copertelor, aparțin autorului, profesor  Dimitrie Grama.
Având ca Motto dintru început – „A măsura înseamnă a ști“ – W.Thomson, fizician, matematician și inginer, capitolelele, sub formă de subdiviziuni, șase la număr, la care se adaugă Anexe, Bibliografie, Lista persoanelor care au dat informații, Lista fotografiilor și Lista figurilor.
Lansare
Cartea a fost prezentată cititorilor din satul autorului și nu numai într-o zi de mare efervescență culturală, a doua zi a Festiva­lului de umor sătesc , ediția a optsprezecea, așa că, oaspeții, dornici de a cunoaște și a ști, au fost prezenți alături de familia, prietenii, rudele, foști elevi, câteva generații  precum și colegi de generația acestuia, și nu numai  care  au ținut să îl felicite și să asculte despre felul cum a fost țesută cartea cu valoare științifică. În fosta Sală de Sport a Școlii Ajutătoare care a funcționat, o vreme la Castelul măcean, actualmente, Sală de Evenimente, la ceasul amiezii, am asistat  la o altă sărbătoare de suflet dragă sătenilor.
Suntem prezenți la un eveniment care se desfășoară în paralel cu Gura Satului, iar cartea, are un pretext neașteptat de interesant, este un rezultat al cercetărilor adânci cu un  efort  pe măsură, și-a început omul de cultură, prof. Horia Truță excursul, dar și calitatea de moderator.
De fapt, într-o lume a navigărilor, totul se măsoară și are un nume, a continuat distinsa personalitate arădeană.
Până și dragostea se măsoară, a continuat scriitorul Horia Ungureanu, care, cuprins de febra unor emoții de nestă­pânit, a  depănat  șirul anilor prin care, s-a simțit puțin măcean.Astfel, în intervalul de timp, 1961-1978, și-a început cariera didactică, și-a cunoscut soția, a plantat un păr în curtea castelului aproape de bănci și a avut calitatea de profesor și director adjunct al fostei Școli Ajutătoare. Conti-nuând, prozatorul Horia Ungureanu îi prevede cărții un drum bun, care va putea deveni un Album de Familie, un bun util tuturor.
Despre însemnătatea acestei cărți, primarul localității, domnul Ciprian Otlăcan a spus – Mă bucur să pot participa la această lansare de carte, aș fi dorit să îl am profesor pe apreciatul autor, dar sunt bucuros că a fost dascălul tatălui meu.
Muzeograful Dan Demșea s-a arătat plăcut surprins de bogata culegere de informații care însoțeşte acest volum documentar iar actorul Dorel Vișan, prezent în sală a comparat truda autorului-dascăl  cu cea a lui Octavian Goga-Un dascăl este un sfânt, coborât dintr-o icoană.
Cartea-un prieten sigur, dar rece
Ca fost elev, am stat în bancă și am luat notițe.
Domnul profesor, de cor, de matematică, a lăsat amprenta buneicuviințe în inimi de copil. Așa că, vom îndrăzni, acum, să des­cifrăm cât de cât, câteva sensuri ale măsurărilor din carte, așa cum ne pricepem. Autorul, readuce, minuțios în atenția cititorilor în general și a specialiștilor, în special. termeni și sensuri de specialitate, cu precădere cele ce vizează vechile unități de măsură. Iată câteva dintre acestea-palma, cotul, pințu, stânjenul, compasul de rotărie, codratul, rândul de arșeu, pumnul, lingura, balotul, ciubeleul, lădița, vica, sacul, viderea, pinta, chila, cântarul, maja ș.a.
Facem precizarea că am selectat din punct e vedere al instrumentelor de msură doar câteva, într-un mod absolut aleatoriu dar care, din punct de vedere al imediatului, a fost sau mai sunt la îndemâna și-n mntalul săteilor.
Cartea are un stil științific ușor comprehensibil, concis și concret.Detaliile și imaginile conferă cărții instrumentaritate și abilitate.
Orice altă interpretare  și completare, considerăm,  vor fi binevenite.
Cu respectul ce se cuvine, vom încheia că atât autorul cât și moderatorul au mulțumit asistenței invitând-o la o agapă duminicală și autografe.
În cee ce ne privește, conchidem-Despre oricare personalitate, vom stărui asupa unicitățiii  sale  dar despre un fost dascăl vom afirma că atât timpul cât și existența ne vor fi Ceas… de Măsurare a Valorilor și Virtuților Sale. Supreme!
Florica Ranta Cândea

Recomandările redacției