Dimitrie Muscă a avut dreptate; Oros demisionează: „Pentru Câțu, agricultura nu a fost prioritară“

0
3807

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a anunţat luni noapte că îşi va da demisia din guvern. Într-un mesaj postat pe o rețea socială, el s-a plâns că „pentru premierul Florin Cîţu, agricultura şi industria alimentară nu au fost niciodată priorităţi” și că bugetul ministerului este mult mai mic decât cel de anul trecut.

Adrian Oros acuză că în Planul Național de Redresare și Reziliență nu a fost cuprins niciun proiect major pentru agricultură și că „nu există suficientă determinare” pentru a combate piața neagră și vânătorii de subvenții.

„Azi îmi voi depune demisia din funcția de Ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale! Pentru Premierul Florin Câțu, agricultura și industria alimentară nu au fost niciodată priorități, ca atare: 

1. Bugetul MADR pentru anul 2021 reprezintă 60% din execuția bugetară a anului 2020, cu efecte asupra programelor aflate în derulare. La rectificarea bugetară, MADR a primit o sumă infimă, absolut insuficientă.

2. În PNRR nu a fost cuprins niciun proiect major pentru agricultură. Asta deși în primul draft trimis la Comisie, în noiembrie 2020, PNRR conținea un proiect complex pentru gestionarea apei în agricultură (irigații, desecare/ drenaj și sistem antigrindină), în valoare de 6,5 miliarde euro, proiect asumat în Programul de guvernare, alături de Rețeaua de depozitare, procesare si distribuție a produselor românești, alt proiect care nu a mai avut loc in PNRR.

3. Nu există suficientă determinare pentru eradicarea activității samsarilor, a vânătorilor de subvenții și a pieței negre, care afectează fermierii corecți. Astfel, orice subvenție, orice formă de sprijin devine ineficientă“, a declarat Oros, citat de digi24.ro. 

Demisia Ministrului Agriculturii vine la o săptămână după ce Dimitrie Muscă a șters pe jos atât cu Oros, căruia i-a transmis că își bate joc de fermierii și crescătorii de animale români, cât și cu Florin Cîțu, căruia i-a reproșat că nu îl interesează de agricultură. 

„Eu am fost în urmă cu vreo două luni în Aula Academiei de Științe Agricole, am fost inclusiv la Academia Română. La Academia de Științe Agricole și Silvice a fost și ministrul agriculturii, am avut o întâlnire și i-am spus: „Domnule ministru, chiar vă bateți joc! N-ai făcut nimic pentru agricultura românească, pentru zootehnie. Eram o sută de oameni în Academie. Știți ce răspuns am primit? Răspunsul ministrului a fost de maniera că nu este el de vină, că de vină ar fi și cei de la ANSVSA și Poliția și Ministerul Mediului și toată lumea. Acesta a fost răspunsul unui ministru. Păi domnule ministru, când te duci în Guvern și vă întâlniți toți miniștrii, nu sunteți pe fază să discutați, să decidă măcar prim-ministrul? Este posibil așa ceva? Nu-i interesează! Pe premierul Cîțu nu-l interesează de agricultură. L-ați văzut vreodată să discute ceva legat de agricultură? Nu, nici măcar din greșeală. Ba mai mult, pentru că Oros este în echipa lui Orban, chiar a fost pedepsit și el și fermierii”, a spus Dimitrie Muscă pentru AGRO TV.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.