sist bunDupă mai mult de patru luni de la încheierea seriei de mitinguri din judeţ, care a culminat cu „Glasul Pământului” în municipiu, discuţiile aprinse pe tema gazelor de şist revin în centrul atenţiei. „Am fost băieţi cuminţi, ne-am văzut de treaba noastră. Am crezut că lumea se linişteşte, dar nu s-a întâmplat”, şi-a început cuvântarea din cadrul conferinţei de presă susţinute ieri, la Hotel Central, ing. dr. Dimitrie Muscă, directorul Combinatului Agroindustrial din Curtici. Muscă pretinde că împotriva celor care s-au aflat în spatele protestelor din februarie- aprilie se duce în continuare o campanie care porneşte de la hârtii cu care li se pune „sula-n coaste” şi ajunge până la hărţuire, intimidare şi plângeri penale.

Alături de el s-au aflat prof.univ.dr. Ioan Cuzman, Andrei Moţ- preşedintele Comitetului de iniţiativă al mitingurilor, care susţine că s-a ales cu dosar penal-, avocatul Florin Bornea şi câţiva dintre primarii din judeţ, persoane împreună cu care a fondat o nouă asociaţie, Asociaţia „Salvăm Câmpia de Vest”.   De menţionat că din această asociaţie fac parte şi unii primari din judeţ care nu au putut fi prezenţi, precum şi mai multe feţe bisericeşti.

Directorul CAI Curtici a avansat ipoteza conform căreia Guvernul va încerca să justifice explorarea şi exploatarea gazelor de şist prin necesitatea intervenţiei în sprijinul Republicii Moldova, care nu mai primeşte gaz de la ruşi. „Cum îţi poţi permite să distrugi agricultura românească pentru a da Republicii Moldova energie? Ar fi normal să îi ajutăm pe semenii noştri de acolo, însă nu în detrimentul acestui sector”, a mai spus Muscă.

Profesorul universitar Ioan Cuzman denunţă, la rândul lui, ocultarea acordurilor dintre ANRM şi Guvernul României şi a studiilor ştiinţifice pe tema gazelor de şist, spunând că la nivel central sunt promovate doar materiale în favoarea exploatării. Astfel, un studiu ştiinţific comandat de Ministerul Mediului Institutului Naţional de Geologie nu ar fi fost în final nici măcar publicat pe situl instituţiei, iar un altul, elaborat de directorul ştiinţific al Institutului Naţional de Fizică a Pământului a fost, de asemenea, complet ignorat. În mass-media s-ar vehicula, în schimb, informaţii care denaturează adevărul şi ar circula reclame agresive şi înşelătoare.  „O cunoscută cercetătoare străină a spus clar, la Bucureşti, că exploatarea nu se poate face fără chimicale. Este imposibil”, a adăugat fostul director al SIF Banat-Crişana. Mai mult, deşi exploatarea gazelor de şist s-ar face oricum în violarea articolelor 31 şi 34 din Constituţia României, ar exista presiuni pentru schimbarea legilor spre a crea, pas cu pas, un cadru aparent legal pentru înfiltrarea companiilor străine, redevenţele fiind reduse pentru statul român.

Conferinţa de presă s-a încheiat cu un apel la jurnalişti pentru diseminarea informaţiilor hotărâtoare în problema gazelor de şist, apel urmat de o atenţionare. „Nu putem vota cu cineva care vrea exploatarea gazelor de şist!”, au fost printre ultimele cuvinte- sugestive, am spune- ale inginerului Dimitrie Muscă, asta după ce toţi cei prezenţi au reiterat faptul că este, în principiu, vorba de o mişcare apolitică, primarii provenind din partide diferite.

Recomandările redacției