Dimitrie Muscă, directorul Combinatului Agroindustrial Curtici din județul Arad intenţionează să lichideze efectivul de animale din cauza scumpirilor la gaze, energie și furaje.

Directorul societăţii spune că, daca situaţia nu se va reglementa, în două luni intenţionează să lichideze efectivul de animale.

Această scumpire la energia electrică și la gaze a influențat agricultura enorm, negativ. Trebuie să lichidăm. Nu avem de ales. Gaura aceasta care se creează se tot adâncește, se tot produc pagube în fiecare zi, fiecare kilogram de carne obținut în plus înseamnă 1,50 lei, deci nu putem să mergem, trebuie să fim inconștienți ca să mergem cu gaura mai departe, pentru că nimeni nu ne dă banii aceștia, nimeni nu ne scoate din acest impas”, a declarat Dimitrie Muscă.

Acesta dă ca exemplu ca efect în lanț scumpirea îngrășămintelor complexe utilizate de la 1.400 de lei tona la 3.500 de lei, ceea ce face ca prețul pentru o înființare a unor culturi fie de rapiță, grâu sau porumb să urce de la 4.500 de lei la peste 7.500, pentru că nu numai îngrășămintele s-au scumpit, ci și sămânța și fungicidele.

Partea dinspre zootehnie, acolo creăm o viață destul de amară, în sensul că la ora actuală prețul cărnii este același ca și acum un an, în condițiile în care anul trecut foloseam cerealele la un preț de 55-65 de bani kilogramul, astăzi le folosim la 1,20 lei kilogramul, deci este mai mult ca dublu”, a mai spus fermierul.

Şi cum furajele costă 70% din totalul costurilor pentru creșterea unui animal, pierderea actuală este de circa 1,5 lei pe fiecare kilogram de carne produs, mai spune Dimitrie Muscă.

Sursă: Agrointel.ro

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției