Pacienții vor putea să fie consultați și tratați de medicii de familie nu numai la cabinetul medical ci și la domiciliu. Casa Națională de Asigurări de Sănătate a pus în dezbatere publică un proiect de hotărâre prin care medicii de familie să poată diagnostica și trata anumite boli și la domiciliul pacienților, nu doar la cabinet, așa cum se întâmplă acum, conform avocat.ro.

Serviciile de diagnostic sau terapie la domiciliu vor fi disponibile, cel puțin teoretic, din luna aprilie.

Cea mai importantă schimbare ce va fi adusă de către proiectul de HG de la CNAS este introducerea, în pachetul de bază în asistența medicală primară, a unor servicii diagnostice și terapeutice.

Astfel, aceste servicii diagnostice și terapeutice vor putea fi acordate de medicii de familie, teoretic, începând cu luna aprilie 2022, atât la cabinetul acestora, așa cum se întâmplă în prezent, cât și la domiciliul pacientului sau la locul solicitat de acesta.

Aceste servicii se vor putea acorda de către medicii de familie doar asiguraţilor de pe lista proprie, la cabinet, la domiciliul asiguratului sau la locul solicitării, în cadrul programului obișnuit de lucru sau în cadrul unui program de lucru prelungit.

Totuși, ținând cont de ce prevede legislația actuală și de echipamentele necesare pentru stabilirea anumitor diagnostice (unele dintre ele nu pot fi cărate de medic din casă-n casă), s-ar putea ca la domiciliul pacienților să se poată face proceduri diagnostice simple:

luarea pulsului și a tensiunii arteriale,

efectuarea unei electrocardiograme,

efectuarea spirometriei (măsurarea volumului de aer expirat),

pulsoximetriei (nivelul saturației de oxigen din organism),

măsurarea forţei musculare cu dinamometrul

diverse teste clinice.

Recomandările redacției