Din august concediile medicale trec la ,,puricat”

0
652

De la 1 august, medicii arădeni vor fi obligaţi să monitorizeze pacienţii şi să îi cheme la evaluare, după doar trei zile de concediu medical. Ca urmare, concediile medicale ale arădenilor vor fi mai scurte și monitorizate atent. După cele trei zile de concediu medical se va stabili dacă e nevoie de prelungire. Inițiatorii proiectului spun că aceste schimbări vin tocmai pentru că s-au descoperit multe situaţii în care concediile medicale erau luate nu pentru boală, ci pentru plecarea în vacanţe.

Asadar, toţi angajaţii care au nevoie de concediu medical vor primi de la medicul de familie sau de la cel din ambulatoriu doar trei zile libere. Apoi se va stabilii  un plan de urmărire și  evoluţiei bolii. În primă fază, doctorul va evalua starea pacientului, îi va da tratament și după aceste trei zile îl va chema la control.  Dacă e cazul, îl va trimite să îşi facă investigaţii amănunţite. Astfel, concediul medical poate fi dat cel mult trei zile. După această perioadă de timp medicul va reevalua starea de sănătate a pacientului şi în cazul în care consideră că trebuie să primească şi alte zile de concediu trebuie să justifice decizia.

Acest anunț a provocat nemulțumiri atât în rândul paciențior dar și al medicilor de familie.

Medicii de familie cer ca evaluarea să se facă după cinci zile, pentru că foarte puţine afecţiuni s-ar putea vindeca în doar trei. ,,Va veni încă o dată la cabinet, vom face încă o evaluare, încă o menţionare în calculator, încă un formular de concediu medical, ceea ce nu ne bucură pentru că înseamnă în primul rând birocraţie”, precizează Rodica Tănăsescu, medic de familie, conform Observator news.

Ca urmare, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate spune că, până la 1 august, când va intra în vigoare, proiectul poate suferi modificări. ,,Cât este nevoie de concediu e un drept al pacientului care trebuie respectat. Această evaluare şi monitorizare a pacientului credem noi că este în interesul pacientului”, precizează ,  Mihaela Tănase, reprezentant CNAS, conform sursei citate.

Modificarea concediilor medicale aa venit ca urmare a sesizărilor venite din partea mai multor companii, care au reclamat la Casa de Sănătate că unii angajaţi îşi luau concedii medicale false ca să plece în vacanţă. Totodată, se modifică şi concediul de carantină. Cine pleacă în interes personal în zone cu risc epidemiologic ridicat şi ştie cât de gravă e situaţia înainte de deplasare, nu mai beneficiază de indemnizaţie din fondul de asigurări de sănătate 14 zile, ci doar cinci zile, conform Observator news.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.